15.06.2023

Отворена изложба „Мумија“



Изложбена поставка Историјског архива Ужице „Мумија“, аутора Жељка В. Марковића, отворена је данас у Малој галерији Дома Војске Србије у Београду. Изложбу, насталу из приватне збирке Момчила Вуковића Бирчанина – Мумије, приватног секретара краља Петра Другог Карађорђевића, ће посетиоци моћи да погледају до 8. јула 2023. године.
 
Ове године, домаћин изложбе, Галерија Дома Војске Србије обележава седамдесет година постојања и рада. Од оснивања 1953. године до данас, основни циљ Галерије остао је непромењен - представљање уметника са простора некадашње Југославије. Од 1974. године представљају се и радови примењених уметника. Фонд Галерије броји више од 1500 дела уметности и та збирка се током године представља у музејима и галеријама широм Србије.
 
 
„Посетиоци ће до осмог јула моћи у оквиру ове изложбе да виде документарни материјал, као и оригиналне предмете који се налазе у витринама. Изложба обилује фотографијама и документима, говори о раду Момчила Вуковића Бирчанина код краља Петра Другог, али и о предратном Београду и емиграцији. Поставка долази у додир са ликовном уметношћу, будући да је Бирчанинова рођака била чувена сликарка Милена Павловић Барили“, рекла је Јелена Кнежевић, начелница Галерије Дома Војске Србије.
 
 
Аутор изложбе Жељко В. Марковић, директор Историјског архива Ужице, је  2006. године, приликом боравка на Тенерифима, упознао Немицу Ану Мари Хер, поћерку покојног Момчила Вуковића Бирчанина. када је у посети њиховом дому наишао на архивску грађу, коју је донео у Србију у децембру 2017. године. На основу ње је у октобру 2019. у Ужицу, за Дан Града, премијерно отворена изложба која кроз живот Момчила Вуковића Бирчанина илуструје и судбину Србије у 20. веку.Изложба почиње са Момчиловим оцем Драгољубом Вуковићем, коме је кум био гардијски генерал Петар Живковић, а који је у ноћи Мајског преврата сахранио краља Александра Обреновића и Драгу Машин.
 
„Данас је посебан дан за оца и сина, Вуковића Драгољуба и Вуковића Момчила, јер су се после једног века поново нашли на правом месту, у свом Ратничком дому. Дуго је трајао тај пут, кроз Први и Други светски, кроз емиграцију након тога, опет су овде у Београду“, рекао је Марковић.
 
 
Изложбу је свечано отворио Драгомир Ацовић, архитекта и члан Крунског савета, који је истакао да се у архивима крије истина која чека тренутак да у јавност изнесе историјске чињенице и тако их спаси од заборава.
 
„Данас нам се овде, у Београду, јавља глас Момчила Вуковића Бирчанина, ваздухопловног капетана Краљевине Југославије, командира једине падобранске чете тадашње војске, сина и синова генерала, беле пчеле кнеза Илије Бирчанина и секретара Краља Петра Другог. Када летимично погледамо његову концизну биографију представљену на овим паноима чини се да пред очима имамо један, не тако необичан, калеидоскоп живота припадника угледне српске породице, оцртане делом предака и подржане савременошћу чији је он био неспорни и природни чинилац и субјект“, рекао је Ацовић. Истичући да се, насупрот томе, на сваком паноу или фрагменту живота Момчила Вуковића Бирчанина, званом Мумија, виде предзнаци трагедије.
 
 
Према мишљењу Ацовића, живот Момчила Вуковића Бирчанина као историјске личности почиње тамо где је престао његов живот као грађанина и војника, а започео живот сведока времена и људи.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА