07.07.2023

Изложба „Тролист“ уметничке породице Гавела, отворена у Дому Војске Србије



Пред великим бројем поклоника уметности вечерас је у Великој галерији Дома Војске Србије свечано отворена ретроспективна изложба „Тролист“, која престоничкој публици доноси уметнички опус породице Гавела, чије је стваралаштво оставило дубок траг на српској уметничкој сцени.
Говорећи о делима Џоје Ратковић Гавеле, Душана Гавела и њихове ћерке Јелене,  заступник директора Медија центра „Одбрана”потпуковник Марко Катанић истакао је да поставка њихових радова истовремено доноси „и ширу, али и интимну причу“.
 
 
- Реч је о причи о уметничким световима који су настали у оквирима једног нуклеуса, који су стасавали на истим вредностима, непоколебљиво и бескомпромисно, а ипак независно. Три различита сензибилитета и уметничка правца, три различите приче, а једна породица - Гавела, рекао је потпуковник Катанић, уз речи захвалности уметницима на свему што су, „као још једна уметничка породица која је оставила дубок траг у српској историји уметности, подарили нашем народу и уметности“.
 
 
Заступник директора Медија центра „Одбрана” подсетио је присутне да је једна од мисија те установе Управе за односе с јавношћу Министарства одбране - чување, неговање и презентовање свега вредног што су наши уметници изнедрили, а да је вечерађњи догађај „још једна потврда таквог опредељења“.
 
 
Изложба „Тролист”настала је у организацији Медија центра ,,Одбрана”и уметнице Џоје Ратковић Гавеле, о чијем је животу и раду, баш као и њеној породици, говорио вишедеценијски сарадник и пријатељ Медија центра „Одбрана“, историчар уметности Никола Кусовац, који је истакао да породицу Гавела прати и поштује дуги низ година.
 
 
- Душана нисам имао прилику да упознам, али кад сам се први пут нашао пред његовим илустрацијама и сликама, био сам скрушен пред том снагом. Што се тиче Џоје, увек нас је часно бранила, где год се појави, баш као што је исто тако бранила и професију, као и праве вредности. Она је сјајан сликар и велемајстор илустрације. Пошто ивер не пада далеко од кладе, тако се појавило и најмлађе чедо Гавела, као тролист - Јелена, којој желим да преузме палицу, као што је Џоја преузела од свог супруга. Ја сам том породицом веома задовољан, као и многим другим сјајним српским породицама, које су нас задужиле, рекао је Кусовац и додао да је веома срећан што је изложба постављена у Дому Војске, „нашој нарепрезентативнијој изложбеној кући“.
 

 
Истакао је да Галерија Медија центра „Одбрана“ ради „озбиљан посао“ и да је радостан што су они које је воде препознали вредност сликарске породице Гавела и омогућили ову изложбу.
Отварајући изложбу, академик Матија Бећковић рекао је да је срећан због прилике да буде део овог догађаја, и споменуо да је његовим ћеркама ликовно васпитање у једној београдској основној школи предавао управо Душан Гавела.
- Једног дана, моја ћерка Оља донела је парче папира на коме је он њу нацртао. Тај папирић ја чувам као велику драгоценост, и донео сам да вам га вечерас покажем. А када је Душан чуо да ја то чувам, рекао је да би волео да је нешто више нацртао, али за мене више од тога није никада било, нити ће бити. Поред Душана, кога нисам имао срећу да упознам, упознао сам Џоју, његову супругу а још раније сам запазио њене илустрације поезије, а сада видим и да је сликар.. Те слике сам вечерас видео први пут. Упознао сам и њихову ћерку Јелену, и вечерас видим да се она расцветала у једног правог и великог сликара, па имамо „Тролист“ коме сведочимо на овој велелепној изложби у овој, можда најлепшој галерији у Београду, истакао је академик Матија Бећковић
 

За изложбу „Тролист”, коју посетиоци Дома Војске Србије могу погледати до 27. јула, могло се чути и да је комплексан уметнички догађај, јер супружници Душан и Џоја, „непоколебљиво, а често сурово и бескомпромисно, снажно и упечатљиво, посматрачу шаљу поруку која отвара очи и суочава га са реалношћу“, док, се, с друге стране, њихова ћерка Јелена бави истим питањима, али кроз другачији приступ, лирски и емотивно.
 
 
Сарадња Медија центра „Одбрана“ са Џојом Ратковић Гавелом започела је 2012. године, када је у Малој галерији Дома Војске уприличена њена самостална изложба ,,Бескрајни плави круг”, на којој су приказана 42 дела.
У музичком делу програма свечаног отварања, посетиоци су имали прилику да чују руску романсу „Ја сам Вас срео” у извођењу бас-баритона Светозара Вујића, уз клавирску пратњу Добриле Миљковић.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА