01.09.2023

Отворена изложба „Архитектоника неба и нула“



Нова сезона изложби у Малој галерији Дома Војске Србије у Београду отворена је тридесет петом самосталном изложбом Тијане Фишић, под називом „Архитектоника неба и нула“, коју ће публика моћи да погледа до 23. септембра.
Поставка изложбе обухвата двадесетак слика са темом нуле, које се настављају на претходне опусе. „Архитектоника неба или аутопортрет“, „Путеви слободе“, „Ватра, вода, ваздух“, „Шта да се ради“ и „Аутопортрет“ неки су од наслова изложби уметнице која, како је у име домаћина изложбе, начелница Галерија Дома ВС Јелена Кнежевић нагласила, последњих деценија помера границе ликовности и пред београдску али и ширу публику износи уметност која је у метафизичкој стварности, ближа небу него земљи.
 
 
„И данас, много година касније, њени радови одишу миром, благостањем, без конфликта, па не треба да нас чуди што је нула у наслову изложбе, као почетак свега, као круг, као бесконачност“, рекла је Кнежевић.
Генерацијски разноликој публици, поштоваоцима својих дела, обратила се и ауторка изложбе Тијана Фишић објашњавајући појам нуле као лајтмотива свог стваралаштва.
 

„Нула није главни смисао, али јесте темељ. Она подразумева да смо стално у садашњем тренутку. Она је, наука потврђује, бескрајни потенцијал енергије. Кључ је у циклусима промена, у којима ствари делују слично, а заправо и нису толико налик једна другој. Управо због тога је и то што ја сликам увек исто, али изгледа другачије на сликама“, рекла је Фишић.
Аналитичар глобалне културе Миодраг Васић говорио је о „нули“ прожимајући виђења тог појма у спиритуалности, математици и реалном свету.
 

 
„Научници, ако се отворе ка бескрају, могу створити било шта, нешто што се до сада никада није могло видети и нешто што резонира са нашим најдубљим осећајима, те и нас саме трансцедира пошто се чини као нешто потпуно ново, креативно, што долази из света идеја. Управо то се и може видети на овим сликама, јер се Тијана итекако бави нулом и она из неких виших димензија црпи све ове архетипске садржаје у којима сви можете да уживате“, рекао је Васић прогласивши изложбу отовреном.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА