06.09.2023

Отворена изложба „Лубарда – једна прича“ у Горњем Милановцу



У организацији Културног центра „Мија Алексић“ и општине Горњи Милановац данас је у Модерној галерији у Горњем Милановцу отворена изложба „Лубарда – једна прича“. Тим догађајем започиње програм обележавања стогодишњице од рођења великана српског глумишта Милосава Мије Алексића.
 
На отварању изложбе говорили су директор Културног центра Драган Арсић,  који је поздравио присутне, директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Биљана Пашић, Милош Ристовић, ПР  Музеја Југославије и Филип Брусић Рено, директор Куће легата.
 
 
Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Биљана Пашић изразила је задовољство што делима једног од највећих југословенских и српских сликара 20. века, започињу „Дани Мије Алексића“.
 
–  Поноси смо што смо успели да обезбедимо својеврсни „градивни материјал“ за тај „мост“ који повезује два уметника који су својим делом оставили неизбрисив траг у свеколиком уметничком трајању једног народа. А управо је бележење таквих трагова једна од мисија установе из које долазим, јер Медија центар „Одбрана“, као кућа националне културе, уметности и писане речи, и постоји да би живим чинила неупитне вредности и значењске одреднице наше националне културе – истакла је пуковник Биљана Пашић  и додала да је ова изложба до сада прошла веома успешан пут.
 
Започела  га је у  Великој галерији  Дома Војске Србије, где ју је видело више од 20 хиљада поклоника уметности, а онда је освојила срца публике у Нишу и Шапцу, „која је сусрет са Лубардином уметношћу доживела као додир несвакидашње чаролије“.
 
 
Директор Медија центра „Одбрана“ је с поном истакла да је овај познати уметник први пут излагао у мају 1933. године, управо пред београдском публиком у Дому Војске Србије, у просторијама тадашњег Француског клуба. А онда опет, три деценије касније, у јесен 1962. па 1964.  године.
 
– Те поставке су долазиле и одлазиле, али део душе знаменитог сликара остао је да трајно живи под кровом Дома Војске Србије, јер је у уметничкој збирци наше Галерије осам његових дела – нагласила је пуковник Биљана Пашић.
 
Ова јединствена изложба спојила је три установе – поред  Медија центра „Одбрана“, Кућу легата и Музеј Југославије, који је за ову прилику изложио изабрана Лубардина дела из свог фундуса. Тако је и ауторски тим изложбе био мешовит и чине га Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана“, Дина Павић из Куће легата и Ана Панић из Музеја Југославије, а визуелни идентитет каталога и изложбе потписала је Александра Капор из Медија центра „Одбрана“.
 
 
Милош Ристовић, из Музеја Југославије објаснио је да ову изложбу чине дела аутора која нису део сталне поставке „Легата Петра Лубарде“, нити су излагана у овом обиму, а реч је о ликовним радовима из Уметничке збирке Дома Војске Србије, употпуњене са девет дела из  фонда Музеја Југославије, која су дата на поклон председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу. Поред слика и цртежа, на изложби се налази и архивска фото-грађа Куће легата, до сада непозната јавности, као и фото-архива Дома ЈНА, сада Медија центра „Одбрана“.
 

На значај дела познатог уметника подсетио је Филип Брусић Рено, директор Куће легата. Он је истакао да је легат Петра Лубарде настао из Лубардине жеље да своја дела поклони граду у коме је живео и стварао. Ту жељу је остварила његова удовица Вера, која је 1974. године, после уметникове смрти, поклонила  Београду његове слике, цртеже и скице и они се данас налазе у Кући легата у Иличићевој улици број 1, где је некад брачни пар живео. Брусић је истакао да се на изложби „Лубарда – једна прича“ налази 29 Лубардиних дела, од којих је 12 из Легата Петра Лубарде.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА