07.09.2023

Концерт „Једно прошло доба“ у Дому Војске Србије



Камерни хор „Одјек“ из Пожаревца извео је 6. септембра у Свечаној сали Дома Војске Србије концерт „Једно прошло доба“. Било је то вече посвећено композитору Корнелију Бати Ковачу и изведене су неке од његових најпознатијих композиција, као подсећање на једно од великих поглавља домаће музичке сцене.
 
 
Програм је био конципиран тако да покрива дугачак временски период, готово комплетан спектар његовог стваралаштва, како би публика добила што бољу представу о томе какав значај Корнелије има за популарну музику ових крајева. Изабрано је десетак песама из сваког периода његове каријере, није могло да се покрије све, али је и то било довољно да се слушаоцима дочара величина и дубина његове музике.
 
Кроз нарацију, публика је могла да упозна живот Корнелија Бате Ковача и време у којем је стварао.  Песме Април у Београду, Станица Подлугови, Етида, Једна жена, Златни дан, Ти си ми у крви, Маестро и виолина,Пјевам дању, пјевам ноћу, Мило моје,Ти само буди довољно далеко, Моја генерација, Песмо моја,Трла баба лан, биле су у време настанка хитови, а данас се нажалост, ретко изводе, тако да је млађа публика која је посетила концерт могла да их чује.
 

Музички програм је Камерни хор „Одјек“ извео уз пратњу мањег састава: клавир – проф. Илија Рајковић, уједно и уметнички руководилац хора, Зоран Миладиновић – бас гитара, Саша Стојановић – бубњеви, Лазар Николић – виолина.  Солисти су били Тара Вељковић, Јелена Ракић, Јована и Марта Благојевић, чланице Хора, а у неколико песама се појављују и гостујући певачи – Немања Црнатовић и Никола Јанковић Шопка. Гост вечери био је и капетан Ненад Нинковић из Уметничког анасамбла МО „Станислав Бинички“ који је звуком трубе употпунио уметнички доживљај.
 

 
Камерни хор „Одјек” основан је септембра 2017. године на иницијативу професора Илије Рајковића. Чине га професори Музичке школе „Стеван Мокрањац” из Пожаревца, професионални уметници, ентузијасти, уједињени у идеји очувања и неговања народне традиције кроз хорско музицирање. Водећи се том идејом, Хор већ сада на репертоару има песме већине балканских земаља, обрађене на традиционалан, класичан и модеран начин, са коначним циљем да у годинама које долазе, обједини песме свих народа са ових простора, у оригиналним аранжманима, по којима је већ сада препознатљив.
 
 
Хор је до сада имао преко седамдесет наступа, а од тога и велики број целовечерњих концерата, увек пред препуним салама. Највећи успех остварио је на 5. Међународном хорском фестивалу у Херцег Новом, септембра 2019. године. У конкуренцији хорова из неколико европских земаља, Камерни хор „Одјек“ освојио је највећи број поена, и понео назив Лауреата.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА