07.09.2023

Представљена књига о мачванској породици Смиљанић



У Атријуму Дома Војске у Београду јавности је представљена књига, породични роман, „Мачванка”, аутора мр Слободана Смиљанића, адвоката из Шапца. Написана на темељу како сопственог искуства, тако и аутентичних прича рођака и пријатеља „којима се може веровати“, романсирана сага о породици Смиљанић и њеним најближим сродницима представља драгоцено сведочанство о неуништивој снази српског народа опредељеног да истраје и преживи у Мачви, једном од најстрадалнијих југословенских подручја током два светска рата.
 
 
У четрдесетак поглавља, од ПРОЛОГА, до ЕПИЛОГА, аутор даје слику страдања Мачвана, посебно породица Смиљанић и Станковић, под аустроугарском окупацијом, тешког и неизвесног сеоског живота у новоствареној Југославији, током краткотрајног затишја између два рата, а затим описује и трагичне догађаје за време револуције и грађанског рата од 1941. до 1945. године. Више пута уништавана и наново грађена мачванска села опстала су упркос свему. Ни у слободи, посебно током послератне изградње и обнављања земље, није било лако. У тешком и неизвесном времену, кад су за преживљавање потребне и надљудске моћи, на провери су људски карактери, породичне везе и односи, на тешком испиту су социјални и духовни обрасци.
 
 
О свему томе, о неизвесном животу у мачванским селима, о бројним, углавном изненадним и нежељеним, приликама за доказивање храбрости, чојства, племенитости, а најпре људскости, пише у својој књизи о породици Смиљанић шабачки адвокат мр Слободан Смиљанић. Не штедећи никога, не изузимајућн никога, описујући судбину и карактере генерација Мачвана, а напосе породице Смиљанић из Мачванског Белотића у дужем временском периоду, аутор прати животни пут Кристине Смиљанић, јунакиње овог узбудљивог и интересантног прозног дела.
 
Представљајући нам живот и изазове Мачвана у различитим раздобљима, аутор је описивао и себе, као на длану нам пружао и свој карактер и своја прегнућа. Размишљајући о својим прецима, аутор је између редова говорио и о својим потомцима, пажљиво негујући оно најбоље у људима и с правом очекујући да и наредне генерације буду достојне места на коме живе. Јер има нешто у Мачви, нешто у том тлу које им даје снагу да истрају и издрже и МОБИЛИЗАЦИЈУ и ОКРШАЈЕ и ЗЛЕ КОБИ и ДЕОБЕ и ПРИЗНАЊА и РАЂАЊА И УМИРАЊА...
 
 
Сва збивања и судбине које обележавају било коју породицу у Мачви, нису мимоишле ни Смиљаниће. Срећом, њихове односе имао је ко да забележи и учини их мање или више блиским свим љубитељима добре књиге.
 
Кроз аутентичне, искрене и понекад збуњујуће приче о једној породици, добили смо драгоцено историјско штиво о свакако неуништивом и херојском духу народа спремног на жртвовање и плаћање високе цене опстанка на раскрсници путева, на раскрижју између истока и запада.  
 
 О књизи „Мачванка“ говорили су историчар Дејан Живановић, писац рецензије, новинар Љубиша Ђукић и аутор. У музичком делу промоције коју је водио Јован Рукавина, књижевник из Шапца, наступили су гуслар Милутин Гвозденовић и Мина Ђукић, вокални солиста Фолклорног ансамбла „Ђидо” из Богатића.