15.09.2023

Одржана свечана академија Удружења војних пензинера Србије



Три деценије постојања и рада Удружења војних пензионера Србије обележено је Свечаном академијом у Свечаној сали Дома Војске Србије у Београду. Председник Удружења војних пензионера Србије генерал-потпуковник у пензији Љубомир Драгањац, након интонирања химне Републике Србије, поздравио је присутне и честитао им њихов Дан.
 
Чланови Удружења ВП Андрија Савић председник Савеза пензионера Србије, Раде Вуковић председник Удружења војних пензионера Републике Српске и пуковник авијације у пензији Златомир Грујић обратили су се присутнима, говорећи о актуелним дешавањима у земљи и статусу војних пензионера.
 
 
Поводом тридесетогодишњнице постојања, Удружење војних пензионера Србије је јубиларном Повељом наградило Дирекцију Републичког ПИО Фонда и председника Клуба генерала и адмирала Србије генерал-потпуковника Миломира Миладоновића. Признања, као захвалнцу за дугогодишњу сарадњу, награђенима је уручио председник УВПС Љубомир Драгањац.


 
Посебно признање додељено је председнику Удружења ВПС генерал-потпуковнику Драгањцу за неуморно залагање за опстанак Удружења, које је у име свих присутних уручио председник извршног одбора Удружења Зоран Вучковић.
 
Свечана академија пропраћена је уметничким програмом у извођењу оркестра Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“. Нумеру „Видовдан“, посвећену Косову и Метохији као попришту чувених битака и светом месту традиција нашег народа, извела је солисткиња УА Биљана Васиљевић Митровић уз пратњу Мешовитог хора и Оркестра Уметничког ансамбла МО „Станислав Бинички“.
 
 
У сурет обележавању 110 година од избијања Првог светског рата наредне календарске  године, нумере „Пунки зоро“ у изведби вокалног солисте Светозара Вујића и „Тамо далеко“, биле су посвећене слави српске војске.
 
Својеврсни омаж периоду између 1941. и 1945. године било је извођење песама из Народно-ослободилачког рата, док је период деведесетих година и поновно угрожавање слободе српског народа дочаран нумерама „Вила са Кошара“ у извођењу солисте УА Катарине Божић и „Ово је Србија“ наступом Мешовитог хора у УА „Станислав Бинички“. Културни програм заокружен је извођењем надалеко познате композиције „Марш на Дрину“.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА