15.09.2023

Отворена изложба „Посвета београдском школству“



Изложба Завода за заштиту споменика културе у Београду „Посвета београдском школству“, ауторке историчарке уметности Љубице Радовановић, свечано је отворена у Великој галерији Дома Војске Србије. Отварању изложбе, којом званично почиње и манифестација „Дани европске баштине“ у Београду, присуствовали су заменица градоначелника Града Београда Весна Видовић, Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда и проф. др Ивица Радовић, државни секретар у Министарству просвете Републике Србије.
 

Више од две деценије град Београд реализује манифестацију „Дани европске баштине“, а ове године обележена је темом „Живо наслеђе“ и носи разноврстан и интересантан програм, како за одрасле тако и за најмлађе.

„У Београду се већ више од две деценије, у септембру и почетком октобра, одржава манифестација „Дани европске баштине“, том приликом се отварају врата наших установа културе, школа, државних институција, а у парковима, шумама и на обалама река се организују разноврсни програми, који пратећи тему манифестације показују оно најбоље што имамо у нашем граду“, рекла је заменица градоначелника Града Београда Весна Видовић, наглашавајући да овогодишња манифестација траје од 15. до 25. септембра.

Вишегодишња сарадња Министарства одбране Републике Србије и Завода за заштиту споменика културе у Београду кроз израду пројектних документација крунисана је недавно отпочетом рестаурацијом Дома војске, у чијим се просторијама и реализује ова изложба. У име домаћина, Медија центра „Одбрана“, присутнима се обратила директорка установе пуковник Биљана Пашић.


„Избор наше галерије за ову изложбу доживели смо као плод дугогодишње сарадње, али и истих вредности и циљева. Предвидели смо да изложба “Посвета београдском школству” започне свој живот у септембру и траје до 21. октобра, како би смо јој оквиром та два школска месеца – додали актуелност“, рекла је пуковник Пашић.

Говорећи о спони која повезује војску и школство, истакла је да Војна академија негује 173 године дугу традицију Артиљеријске школе, основану давне 1850. године, а прошле суботе је промовисала нову генерацију најмлађих официра ВС испред Дома Народне скупштине   Републике Србије.

 „Када говоримо о школству, у оквиру пројекта цивилно-војне сарадње, бесплатни примерци магазина “Одбрана”, званичног гласила Министарства одбране и Војске Србије, чији смо ми издавач, ће се почев од 1. октобра -  сваког наредног месеца достављати на адресе одређеног броја средњих школа у Србији“, нагласила је пуковник Пашић.
„Догађаје у свеобухватном току историје увек одређују место, време, личности и садржај. Личним печатом више институција, које брину о традицији и култури -  креативним потписом Завода за заштиту споменика културе Града Београда – у Великој галерији Дома Војске Србије је ове јесени исписана још једна, значајна  “Посвета броградском школству”, закључила је директорка установе пуковник Пашић.
 

Директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић говорила је о традиционалном дводеценијском учешћу Завода у манифестацији „Дани евроске баштине“ и програмима којима та установа подиже свест и знање о заштити непокретног културног наслеђа.

„Ове године, уклапајући се у тему манифестације „Живо наслеђе“, упознајемо суграђане са задужбинама и задужбинарима, градитељским наслеђем и старим занатима, организујемо вођење кроз објекте београдског школства. Пред вама су прикази 21 основне и средње школе, које су у историји нашег града оставиле неизбрисив траг, како својим трајањем, архитектуром, тако и генерацијама ученика које су их похађале“, рекла је Вучковић, додавши да је на територији 17 београдских општина утврђено 448 споменика културе и 288 основних и средњих школа.
Идеја за реализацију ове изложбе је, према речима ауторке, настала пре две године када је истраживањем утврђено да се школским објектима није придавало много значаја и пажње.

„Изложба је подељена и конципирана у три сегмента, у првом се налазе основне школе из приградских насеља, у централном  сегменту су основне школе из урбаног градског језгра, а све је заокружено приказом средњих школа. Поставка укључује и експонате позајмљене из фонда Педагошког музеја, а у витринама се налазе прикази школа од стране бивших ученика и професора, управо тиме је изложба добила интерактивни карактер“, рекла је ауторка изложбе историчарка уметности Љубица Радовановић.


О важности школства у Београду и нераскидивој вези између непокретног културног наслеђа и просвете говорио је проф. др Ивица Радовић, државни секретар Министарства просвете Републике Србије.

„Изложба „Посвета београдском школству“ приређена је са циљем да прикаже служба заштите непокретног културног наслеђа, просвета и архитектура дубоко испреплетане и неодвојиве. Двадесет и један споменик културе школског карактера је пред нама, сваки објекат у архитектонском смислу представља огледало стила од народног градитељства до архитектуре модерне, истовремено, ови објекти су сведочанство историје и развоја просветитељства на ширем подручју града.


Потреба за изградњом школских зграда у складу са водећим и актуелним архитектонским правцима и стиловима, чине град Београд онаквим каквим га данас познајемо. Ипак, школа није само објекат, него и живот који се одвија унутар њених зидова, као и бројне генерације ученика и професора које је изнедрила, што потврђују и експонати који прате изложбене паное.

Богати садржај ове изложбе и њена вишеслојност служе као подседник свима нама да водимо бригу о културном наслеђу али и да никада не заборавимо где и када смо стекли прва знања, која су богатство исто као и споменици културе“, рекао је проф. др Радовић, прогласивши изложбу отвореном.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА