05.10.2023

Промоција књиге „Чувари народног здравља“ Славице Поповић Филиповић у Војној болници Ниш



Данас је  у амфитеатру одељења за хируршке болести Војне болнице Ниш одржана промоција монографије Славице Поповић Филиповић „Чувари народног здравља у Нишу у рату и миру 1878–1941“ којој су присуствовали припадници Војне болнице, представници и представнице „Кола српских сестара“, грађани Ниша и други гости. На промоцији монографије говорили су уредница издања из Медија центра „Одбрана“ Мирјана Сандић, бригадни генерал у пензији доцент др Вељко Тодоровић и ауторка књиге Славица Поповић Филиповић.



Уредница Мирјана Сандић је у свом излагању нагласила да је књига резултат вишедеценијског истраживања и да се ауторка није бавила казивањима, већ истрајним истраживањем. „ Посебну вредност овог дела представљају чињенице о људима који су себе несебично давали за напредак у струци и чувању народног здравља - рекла је Мирјана Сандић – На осмастотина страница рукописа описано је више од 150 породичних и професионалних биографија знаменитих личности које су бринуле о развоју здравствене струке. Свака од њих је прича за себе, а заједничка им је посвећеност лечењу војника и становништва. Бројним фотографијама, највећим делом добијених од потомака, осветлили смо људе, временске прилике и догађаје, као и оригинална документа, дневничке белешке из лекарске праксе ратних и поратних дана“.



Бригадни генерал у пензији доцент др Вељко Тодоровић је истакао да је главни мотив Славице Поповић Филиповић био да у монографији на објективан, непристрасан и аналитичан начин, на основу изворних докумената и научних доказа, осветли и протумачи догађаје и напише књигу о Војној болници у Нишу и нишком здравству. „Књига има диван и едукативан наслов „Чувари народног здравља у Нишу у рату и миру“, који је информативан, али изражава и један аксиом у медицини, то јест, подсећа нас на изузетну важност очувања и унапређења здравља, а не само на лечење болесних и повређених - рекао је др Тодоровић - Монографија ће бити од велике користи историчарима, лекарима, студентима медицине, официрима и професионалним војницима, као и широј читалачкој публици, посебно са подручја града Ниша и шире околине“.



Књига је настала као резултат дводеценијског истраживања Славице Поповић Филиповић, на путу од Аустралије до Србије, у обиласку архива, музеја, библиотека и потомака учесника међународних мисија из Првог светског рата. Ауторка је у надахнутом излагању потврдила да је монографија пре свега намењена јубилеју Војне болнице Ниш, традицији деловања 145 година и њеној пионирској улози у формирању модерног здравства у Нишу и Нишком округу. „Моја истраживања су почела из жеље да дам свој мали допринос у очувању српског научног и културног наслеђа - подвукла је Славица Поповић Филиповић - Временом сам заволела своје и наше хероје и хероине у белим и плавим мантилима, па ми је дужност, спојена с љубављу, пружила благослов коме сам посветила драгоцене године живота. Порука за младе и будуће чуваре народног здравља је да воле оно што раде, а Бог ће им вишеструко вратити..“.

Војна болница Ниш, током 145 година постојања, део је историјског наслеђа српског војног санитета који се темељи на традицији многих генерација. Традицију Војне болнице Ниш су у 145 година постојања исписали бројни великани српског војног санитета и страни санитетски официри, апотекари, медицинари, медицинске сестре, болничари, комесари, писари, хуманисти чије су животне приче исписане на страницама Монографије која је први пут промовисана у Нишу 17. јануара ове године. Монографија ће имати и своју званичну промоцију на овогодишњем Сајму књига у Београду 22.октобра 2023.године.