12.10.2023

Изложба „Балканфила 19.“ отворена у Дому Војске Србије



Филателистички догађај највишег ранга на Балкану ове године „Балканфила 19.“ свечано је отворен у Дому Војске Србије.Након четрдесет шест година престоница Србије поново је домаћин највећег филателистичког догађаја на Балкану у коме учествују све балканске државе, али и Мађарска као држава гост изложбе.

Сто педесет изложака распоређених у једанаест класа учествује у такмичарском делу тродневног догађаја, док је приближно 600 витрина изложено за посетиоце, љубитеље филателије.



Председник Савеза филетелиста Србије Никола Љубичић истакао је да су, у години када се обележавају три значајна филателситичка јубилеја – 150 година од прве дописне карте Србије, 100 година од оснивања ПТТ музеја у Београду и 75 годна од оснивања Савеза филателиста Србије, Београду указани част и признање поверавањем организације деветнаесте филателистичке изложбе „Балканфила 19.“.



У оквиру програма подршке  регионалним изложбама, Светска филателистичка организација прихватила је да спонзорише „Балканфилу 19.“. У име ове организације, на свечаном отварању обратио се Петер Сухадолц изразивши задовољство свеукупном организацијом догађаја.

Значај ове изложбе, као и резултате које постижу српски излагачи на светским филателистичким изложбама препознао је и председник Републике Србије Александар Вучић прихватајући да буде покровитељ „Балканфиле 19.“. У његово име обратио се Дејан Савић, саветник председника Републике за културу, нагласивши да ће манифестација бити јединствена прилика за упознавање посетилаца са богатом историјом, али и садашношћу наше државе и народа кроз филателистичке садржаје.



„Током три дана, презентоваће се врхунски излошци излагача са читавог Балкана, повезаће се људи и културе из свих тих држава на једном месту, а Београд ће поново показати да је град домаћин великог срца и учинити нас поносним и препознатљивим у читавом свету“, рекао је Савић, изразивши жељу да ова манифестација буде покретач новог нараштаја филателиста који ће наставити традицију сакупљања и излагања поштанских марака.



Финансијску и логистичку подршку организацији манифестације „Балканфила 19.“ пружила је Пошта Србије, а иницијативу је дао директор овог јавног предузећа Зоран Ђорђевић, који је истакао да се организовањем деветнаесте "Балканфиле", филателија подиже на виши ниво. Подсетио је да почеци окупљања светских филателиста датирају од 1863. године, те је ова "Балканфила" својеврстан јубилеј.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА