19.10.2023

Изложба „Лубарда – једна прича“ у Ћуприји



Изложба „Лубарда – једна прича“, након представљања у Београду, Нишу, Шапцу и Горњем Милановцу, синоћ је свечано отворена у галерији музеја „Хореум Марги Равно“ у Ћуприји.
 
Поставка је плод сарадње Медија центра „Одбрана“, Музеја Југославије и Лубардине Куће Легата, а чине је дела која нису у сталној уметничкој понуди ових установа, као и она која је на поклон добио председник СФРЈ Јосип Броз Тито.
 


Говорећи о значају изложбе, као и о „историјској повезаности“ Медија центра „Одбрана“ са једним од највећих српских сликара 20. века, начелница Галерије Дома Војске Србије Јелена Кнежевић, подсетила је да тај реномирани простор, све популарније место окупљања престоничких поклоника уметности - ове године обележава седам деценија рада.
 


„У нашој збирци је осам Лубардиних дела, четири која су настала пре, а исто толико након Другог светског рата. О вези наше Галерије и Петра Лубарде говори и податак да је прву изложбу предела из свог родног краја имао 1933. године, управо у Ратничком дому, а потом и две самосталне изложбе 1962. и 1964. године у Галерији Дома ЈНА. Симболично, изложба коју данас имате прилику да видите започела је пут управо из Галерија Дома Војске, у децембру 2021. године“, рекла је Кнежевић.
 
У име домаћина изложбе, љубитељима дела Петра Лубарде обратио се директор Музеја „Хореум Марги Равно“ Новак Новаковић, Милош Ристовић – испред Музеја Југославије, а посетиоцима је поставку топло препоручио и директор Куће Легата Филип Брусић Рено,
 


Ауторски тим јединствене изложбе чине виши кустос Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана“, Дина Павић из „Куће легата“ и Ана Панић из Музеја Југославије, док је за визуелни идентитет каталога задужена Александра Капор, такође из Медија центра „Одбрана“.
 
Дела једног од највећих српских и југословенских сликара 20. века, у Галерији музеја „Хореум Марги Равно“ у Ћуприји, биће излоожена до 10. новембра.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА