22.10.2023

Промоција едиције „Монографије“ Медија центра „Одбрана“ на Сајму књига



Други дан 66. Међународног београдског сајма књига, на штанду Министарства одбране и Војске Србије, прошао је у знаку промоције два издања из едиције „Монографије“.
О књизи „Милутин Миланковић и одбрана отаџбине“, у издању Медија центра „Одбрана“, осим модераторке, уреднице у „Војној књизи” Мирјане Сандић, говорили су  аутор Слободан Стојановић и рецензент Милан Станимировић.



У осврту на овогодишњу сајамску пунуду војног издавача, Мирјана Сандић је истакла да се „Одбрана“ потрудила да представи само репрезентативна дела, а да је свакако међу њима и монографија аутора Слободана Стојановића. У кратким цртама се осврнула на животни пут академика Миланковића и истакла да је књига више од једноставног приказа једног од признатог светских научника, као и да да бележи велики број сећања на њега и доноси нам утисак да нам се Миланковић директно обраћа.

Рецензент издања Милан Станимировић, уз захвалност издавачу и сарадницима што је књига угледала светлост дана, подсетио нас је на време и окружење у коме је Милутутин Миланковић живео и стварао, а говорио је и о широкој лепези „стварања и делања“ великог научника. Он је истакао и да се аутор књиге прихватио веома одговорног задатка, да нам представи и мање познате области у којима је академик оставио значајан траг важан за отаџбину, те да је обезбедио доступност података из реномираних институција али и оних базираних на успоменама Миланковића и његових сарадника.  

Аутор монографије „Милутин Миланковић и одбрана отаџбине“ Слободан Стојановић захвалио је колегама с којима „две деценије истражује рад великог српског научника, писца и академика“ и сведочи његовој немерљивој љубави према властитим коренима и отаџбини. Истакао је да „није на аутору да анализира сопствено дело“, али је искористио прилику да се осврне на турбулентна времена у којима је Миланковић живео и изнео своје аргументе на тему зашто се име прослављеног академика све више спомиње и у модерној науци.



Стојановић се осврнуо и  на многе научне дисциплине у којима је Миланковић оставио траг, као и грађевинске и друге пројекте од значаја за земљу у којима је учествовао, „чиме је доказао истински патриотизам, који је за њега - све оно чиме се чини добро за државу. Аутор је посебно захвалио уредници Мирјани Сандић и сарадницима у Медија центру „Одбрана“, „који су репрезентативно приредили монографију“, на великој посвећености и професионализму, рецензенту Милану Станимировићу и Удружењу Милутин Миланковић, чији је и сам члан, на великој подршци и помоћи, и изразио наду да ће књига наћи пут до читалаца и бити на понос аутору и читавом тиму који је стао иза ње.  



У другом делу данашње промоције издања Медија центра „Одбрана“ из едиције „Монографије“, пред великим бројем посетилаца, у сали за промоције на сајамском штанду Министарства одбране и Војске Србије, о књизи „Чувари народног здравља у нишу у рату и миру (1878-1941)“ говорили су ауторка Славица Поповић Филиповић и рецензент пуковник др Небојша Ђенић.

Поводом 145 година постојања Велике нишке војне болнице, монографија бележи њену традицију, баш као и историју временски сродних здравствених установа у Нишу. Уз констатацију да је њено појављивање јасан допринос култури сећања, уредница издања Мирјана Сандић подсетила је да је примарна улога Војне болнице у Нишу, у рату и миру, било лечење и чување народног здравља, применом и унапређењем опште медицине, хирургије, превентиве, интерне и других специјалистичких грана. Њену историју исписали су бројни великани Српског војног санитета и страни санитетски официри, апотекари, медицинари, медицинске сестре, болничари, комесари, писари, хуманисти...



О лекарима који су утемељили ту војноздравствену установу и донели јој славу говорила је ауторка Славица Поповић Филиповић која је искористила прилику да поименце захвали издавачу, Медија центру „Одбрана“, као и свим људима који су допринели настанку капиталног издања које је значајан прилог обележавању 145. годишњице нишке војноздравствене установе.
 Рецензент монографије „Чувари народног здравља у нишу у рату и миру (1878-1941)“, пуковник др Небојша Ђенић, истакао је да ауторка у њему, између осталог, описује и услове живота, хигијенске навике у народу, као и затечену болничку службу у новоослобођеним крајевима, након вишевековне турске окупације, те да посебно истиче пионирске дане у развоју санитете а онда и све остале битне моменте а, „с посебним пијететом“, и људе значајне за развој установе.



Пуковник Ђенић је рекао да књига обилује бројним научним детаљима из доступне историјске грађе и мемоарске литературе, али и личних сазнања и трагања за детаљима описаних догађаја, што указује на „посебан истраживачки и литерарни дар ауторке“, истакао је др Ђенић, који је посетиоцима топло препоручио ову „вредну и узбудљиву књигу“.
Данашњи, веома динамичан дан на сајамском штанду Министарства одбране и Војске Србије, прошао је и у знаку пројекција филмова из веома богате архиве Војнофилмског центра „Застава филм“.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА