25.10.2023

Сајамска промоција издања из едиције „Војна техника“



Љубитељи војне технике дочекали су свој дан на сајамском штанду Министарства одбране и Војске Србије, па је презентација издања Медија центра „Одбрана“ из те едиције привукла значајну пажњу.
На првој промоцији, коју је модерирала уредница у Одељењу за издавачку делатност Мирјана Сандић, о књизи „Савремени вишенаменски борбени авиони“ говорио је коаутор проф. др Драган Цветковић.



У уводној речи чули смо да ваздушно ратовање има краћу историју од осталих видова борбе, али да су последњих четрдесетак година борбени авиони више него удвостручили борбене брзине и утростручили брзине крстарења. Отварају се нове технолошке могућности које треба да помогну у дефинисању нових борбених авиона. Са појавом и применом вишенаменских борбених авиона повећава се ефикасност употребе, организације, командовања и координисаних дејстава.

Коаутор књиге  (уз Ивану Цветковић), изражавајући задовољство због сарадње с Медија центром “Одбрана“,  истакао је да  су савремени вишенаменски борбени авиони способни да обављају више мисија, и да су, осим борбе у ваздуху, оспособљени да подједнако добро пружају непосредну подршку борбеним трупама, али исто тако и за извиђање и електронско ратовање. Додао је да је идеја била да у књизи буде приказано 30 савремених авиона који су тренутно у активној употреби и који су ушли у озбиљну серијску производњу, а „тренутно их лети 21 хиљада“.  



У наставку презентације Сандић је говорила о две књиге Владе Радића  -  „Ратни бродови и подморнице“ и „Тенкови“, које су изазвале велику пажњу љубитеља војне технике. Говорећи о првој, истакла је да многе силе данас покушавају да пројектују своју моћ далеко од својих обала, и ослањају се на своје морнарице, а да се у Радићевој књизи анализирају ратни бродови и подморнице, без намере детаљнијег описивања њихове архитектуре и конструкције, већ се објашњава начин функционисања поморских система, принципа и доктрине употребе разних система наоружања и бродова разних земаља.
У књизи „Тенкови“, према речима Мирјане Сандић, на коректан начин су приказане савремене тенденције у развоју тенкова, посебно када је у питању отпорост према минама и импровизованим експлозивним средствима.

Други термин промоције издања из едиције „Ратна техника“, који је модерирала уредница у „Војној књизи“ Александра Пећинар, обележила је промоција две књиге истог ауторског тима Радић, „Беспилотне летелице 1 и 2“, као и представљање издања „Снајперске пушке САД“, о коме су говорили аутор Иван Стаменов, и помоћник директора Југоимпорта СДПР, Александар Лијаковић.



Према њеним речима, књига о снајперским пушкама привукла је велику пажњу посетилаца штанда Министарства одбране и Војске Србије, због атрактивности те врсте наоружања. Аутор, Иван Стаменов истакао је да је током сарадње са Југоимпорт СДПР-ом имао прилику да своје знање о снајперским пушкама, стечено током војне каријере, надогради на многим светским сајмовима наоружања, на којима је прикупио информације о хиљаду модела таквог пешадијског наоружања. Сасвим случајно прва књига се бави снајперским пушкама САД, а следе издања о осталим, јер је договор са издавачем, Медија центром „Одбрана“, да се прича о тој атрактивној врсти наоружања „сервира сегмент по сегмент“.

Помоћник директора Југоимпорта СДПР, Александар Лијаковић подсетио је на „импресивну“ биографију аутора књиге, који је дугодишњи, „најзначајнији сарадник“ куће из које долази у овој области. Говорио је и о значају савременог пешадијског наоружања и његовој будућности, а подвукао је и значај те врсте пушака за атрактивнију понуду Југоимпорт СДПР-а.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА