25.10.2023

Отворена изложба „Тражење светла“



Поставка од тринаест дела уља на платну аутора Мирослава Лазовића под називом „Тражење светла“ вечерас је представљена јавности у Малој галерији београдског Дома Војске Србије.

У најновијим ликовним остварењима, утиснути су вишедеценијско трагалаштво, знање и искуство аутора. Дела апстрактне ликовне оријентације, која београдска публика има прилику премијерно да види, остављају утисак живости, чему доприносе широко бојени потези, нерватурне партије и монохромне површине.



Галерија Дома Војске Србије, као референтно место где се сусрећу уметност, стваралаштво и култура, домаћин је ове изложбе, а начелница Галерије Јелена Кнежевић је истакла да је „велика одговорност остати истрајан у представљању установа, иснтитуција и појединаца који представљају савремени ликовни живот, како престонице, тако и Србије“. Један од тих уметника, свакако је, како је навела Кнежевић, и аутор ове изложбе.

„Оно што нас, као установу, повезује са Мирославом Лазовићем, је његова изложба одржана у Великој галерији пре више од деценије, када је господин Лазовић једно своје дело поклонио Уметничкој збирци Дома Војске Србије. Посебно нам је задовољство што је аутор, овом приликом, одлучио да у нашој Малој галерији представи велике формате“, рекла је виши кустос Јелена Кнежевић у име домаћина изложбе. Подсетила је да Галерија ове године обележава седам деценија постојања и позвала присутне да у децембру посете изложбу дела из Уметничке збирке Дома Војске Србије.
Историчарка уметности Оливера Вукотић истакла је да се пред очима публике овом приликом налази тек један мали сегмент дела из „уметничког универзума“ Мирослава Лазовића.



„Пред нама је тринаест слика апстрактне оријентације, до које је аутор дошао искорачивши из поља фигурације, које обиликује тај егзистенцијални немир и стање његове душе, његовог уметничког бића“, рекла је Вукотић описујући изложена дела. Истакла је да се Лазовић никада није ослањао на оно што је у тренду, „пратио је свој унутрашњи дар-мар и зато је аутентичан“.



Мирослав Лазовић се кроз три претходне изложбе бавио темом - од фигурације до апстракције, што је био и назив поставки. Вечерашња изложба, међутим, посвећена је само апстракцији. Разлог томе је тврдња аутора да више труда улаже у стварање апстрактних дела, „више уносим себе и своја осећања“. Два наизлед супротстављена правца, начина уметничког изражавања – фигурација и апстракција, код Мирослава Лазовића обједињена су љубављу према експресији, којом се бави још од друге године студија.



Изложбу „Тражење светла“ у Малој галерији Дома Војске Србије љубитељи уметности моћи ће да посете до 10. новембра.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА