26.10.2023

Промоција наставно-образовне литературе Медија центра „Одбрана“



Данашњи дан на 66. Међународном београдском сајму књига, на штанду Министарства одбране и Војске Србије прошао је у знаку промоције наставно-образовне литературе, коју за потребе војношколских установа објављује војна издавачка кућа.  
На веома посећеним презентацијама издања Медија центра „Одбрана“, које су модерирали уредници у Одељењу за издавачку делатност установе потпуковник Владимир Почуч и Мирјана Сандић, представљени су уџбеници „Увод у стратегију“, др Митра Ковача и Станислава Стојановића, „Војна стратегија 1,“ групе аутора, као и одабрани уџбеници за Медицински факултет Војномедицинске академије.



„Увод у стратегију“, др Митра Ковача, према речима потпуковника Почуча, настао је с намером да се кадетима Војне академије предоче основна сазнања о појму, објекту и предмету стратегије, као и о еволуцији садржаја и одређењу тог појма. Развијањем критичког мишљења према теорији и стратегијском искуству будуће младе старешине усвајају фундаментална знања, неопходна за стручно усавршавање, сагледавајући блиске везе стратегије и темељних вредности друштва и државе. Књига, заправо, према његовим речима, пружа увид у чињеницу да стратегија, у најширем смислу, представља извесну вештину владања и искоришћавања свих средстава којима један народ, држава и савез располажу како би се одржали и заштитили своје вредности и интересе.



Један од аутора уџбеника, др Митар Ковач, истакао је да је књиге плод личног договорас колегом Станиславом Стојановићем, јер кадети више деценија нису имали уређено штиво у форми уџбеника из области стратегије, па у том смислу има велики значај за будуће официре, док је Стојановић изразио мишљење да публиковање уџбеника тог дела у великој мери ревитализује значај стратешког мишљења и значај стратегије као крунске у војним наукама.
Уџбеник „Војна стратегија 1“, аутора Вангела Милковског, Хајрудина Радончића, Милана Миљковића и Хатиџе Берише, посетиоцима штанда Министарства одбране и Војске Србије представило је троје од њих, а о том, како се на промоцији могло чути од уводничара, потпуковника Владимира Почуча - веома значајном издању у коме аутори обрађују основне дефиниције војне стратегије, природу рата, силу и моћ у савременим међународним односима - говорио је и рецензент, пензионисани генерал професор др Миодраг Гордић.  



Промоцију одабраних уџбеника за Медицински факултет Војномедицинске академије водила је уредница у Војној књизи Мирјана Сандић. О књизи „Основи медицине бола“,  говорила је ауторка проф. др Душица Стаменковић, о делу„Медицинска хемија кроз питања и одговоре“, ауторке - проф. др Весна Килибарда и проф. др Снежана Ђорђевић, док је уџбеник „Имуносупресивна терапија код пацијената са трансплантираним бубрегом“, који је написао с двоје колега – Невеном Вавићем и Викторијом Драгојевић Симић, представио доц. др Немања Ранчић.
Професор др Горица Ристић презентовала је своје ново издање под називом „Спондилоартритиси – нова номенклатура и класификациони критеријуми за постављање дијагнозе“, а пуковник проф. др Дејан Костић „Радиолошки атлас“, који је урадио с Мирославом Мишовићем и Игором Секулићем.



Баш као и остале колеге на промоцији, он је посебно захвалио издавачу, Медија центру „Одбрана“, на изузетном графичком решењу књиге и професионалном односу уредника издања.
За крај, уредница издања Мирјана Сандић, укратко се осврнула на још један уџбеник -  „Епигенетика –од молекуларних механизама, основних и физиолошких процеса до улоге у канцеру“, ауторке др Гордане Шупић.



Данашњи сајамски дан на штанду Министарства одбране и Војске Србије употпунили су  припадници Управе за обавезе одбране, који су, делећи пригодан графички материјал посетиоцима, популаризовали добровољно служење војног рока, а неколико метара даље, на пулту Универзитета одбране, војни гимназијалци и полазници средње стручне војне школе, с колегама, кадетима Војне академије и Медицинског факултета ВМА, младим посетиоцима сајма и њиховим родитељима презентовали су предности војног школства. 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА