10.11.2023

„Зрно рата” представљено у Параћину



Грађани Параћина имали су прилику да се у четвртак 9. новембра у Културном центру града сусретну са својим омиљеним аутором Драганом Вујичићем и чују приче о не тако давним ратним догађајима, у којима су и сами учествовали.



На позив Удружења ратних војних инвалида општине организована је промоција књиге „Зрно рата” у издању Медија центра „Одбрана”, коју је отворио директор Културног центра Ненад Јевтић, истакавши значај чувања историјског сећања. Председник Удружења ратних војних инвалида општине Параћин Саша Спасојевић изразио је задовољство због гостовања које је више пута одлагано, јер је целокупно прво издање већ било распродато, те је промоција морала да сачека.



Реч је о књизи због које је, према речима уредника мр Снежане Ђокић, Драган Вујичић био проглашен за аутора године Медија центра „Одбрана” и којом је „подигао споменик косовским јунацима, пре свих неустрашивим борцима Треће армије” у време НАТО бомбардовања СРЈ. На челу колоне јунака и мученика је пуковник Вељко Ловре, следи генерал Божидар Делић, командант бесомучно бомбардоване српске ратне јединице, па генерали Лазаревић, Стојимировић, али и Николај Виторович Стасков и маршал Алексејев. У књизи се нижу подвизи данас већ заборављених хероја и хероина – заставника Добривоја Стојановића, лекара Горана Здравковића, Ив Ен Прентис, Симониде, Слађане Станковић, Марије Милић, Радмиле Анђелковић, низа војника и цивила...

Уредница је прочитала неколико одломака из дела, те истакла да Вујичићева књига данас подсећа шта и кога не смемо заборавити.



„Зрно рата” је, према речима аутора, књига о обичним а великим људима и њиховим судбинама. Четрдесет и девет прича које доноси сведоче како су неки обични људи, иако под огромним притиском времена, исказали најлепше људске особине, оно уистину божанско у себи. Вујичић је истакао да је дело истовремено и својеврсни „мозаик нашег времена” и сторија о „покајаним људима”.

Књига „Зрно рата” је заправо први део трилогије коју је аутор посветио „обичним људима” захваћеним ратом на простору некадашње Југославије. У настојању да сачува од заборава ужасе који прате неколико генерација Срба и учини их доступним јавности, у другом делу трилогије, у књизи „Сенка рата”, аутор је „отворио срца војника, полицајаца, обичног света и дошао до исказа из прве руке који се не могу оспорити”. Реч је о збирци 37 аутентичних прича о трагичним догађајима распада претходне Југославије које побуђују дубоке емоције.
 


Промоцију је пратио наступ ученика Основне музичке школе „Миленко Живковић” и девојчице Василије Шћепановић са изворним песмом „Црвен цвете”. Публици се обратио и заставник у пензији Добривоје Стојановић из Јагодине, један од јунака књиге „Зрно рата”.  

Промоцији су присуствовали представници града и многих институција културе, учесници рата 1999. године, као и чланови њихових породица. Аутор књиге је након промоције разговарао са некадашњим борцима и дао изјаве представницима локалних медија.