23.11.2023

Отворена изложба „Са стилом, из богатог историјског наслеђа – Српска официрска сабља“



Изложба „Са стилом, из богатог историјског наслеђа – Српска официрска сабља“, отворена је данас у Малој Галерији београдског Дома Војске Србије. Програм редизајнираних сабљи, намењених афирмацији војне професије и очувању традиције дело је ауторке Душице Велемир Танасковић.



Више деценија „Статус стил“ излаже редизајниране сабље са циљем очувања богатог историјског наслеђа. Ауторка је у израду сабљи верних оригиналима, које се чувају у Војном музеју у Београду и Народном музеју у Ваљеву, унела и уметничко-занатску оригиналност, те се оне, уместо репликама, могу сматрати аутентичним комадима.

Официрске сабље, Српски средњовековни мачеви, парадни бодежи различитих видова Војске Србије, овом приликом изложени у некадашњем Ратничком дому, симбол су, према речима директорке Медија центра „Одбрана“ пуковника Биљане Пашић, официрске части.

„Сабља је део традиције - у миру, она је део најсвечанијег чина у животу официра, у рату је оружје славе, оно које се не вади без повода и не враћа без части“, рекла је пуковник Пашић, истичући да је ауторка „изложеним официрским сабљама уденула уметнички печат и дух славних времена – са стилом, из богатог историјског наслеђа, како и гласи назив изложбе“. Пуковник Пашић је, остајући на трагу историјског наслеђа, присутне подсетила да Велика галерија Дома Војске Србије у децембру обележава седам деценија постојања и да ће се тим поводом уприличити изложба.



Ауторка редизајнираних сабљи, Душица Велемир Танасковић, осврнула се на истраживања која су претходила њеном раду и објаснила због чега је за редизајн одабран конкретан модел официрске сабље „М.1895/1995“.

„Процесом истраживања од 1993. до 1995. године, определили смо се за сабљу из 1895. године. Те године је 3000 официра по новим прописима и указу краља Александра И Обреновића опасало сабљу, изгледа данашље сабље. Садашњи изглед, Српска официрска сабља, добила је тачно на стогодишњицу сабље из 1895. године“, рекла је ауторка Велемир Танасковић. Она је нагласила да су „приказани експонати драгоцено наслеђе, којим изражавамо захвалност прецима и чинимо да будемо достојни наследници“.



Свечаном отварању изложбе присуствовали су и  контра – адмирал у пензији Бошко Антић, генерал – потпуковник у пензији Миломир Миладиновић и генерал – мајор у пензији Видосав Ковачевић, који су, свако на свој начин, заслужни што је српска официрска сабља данас део протокола Војске Србије.

Контра-адмирал Антић присетио се тренутка уручивања српске официрске сабље слушаоцима 40. калсе Школе националне одбране у Орашцу, описујући га као „највеличанственији тренутак у свом војничком животу“. Овим чином официрска сабља постаје део завршне церемоније сваке класе Школе националне одбране.



Генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, такође је један од „бораца“ за увођење српске официрске сабље у војне протоколе. Први је учествовао у уручењу сабље у Корпусу Специјалних јединица 1995. године, а недавно је своју официрску сабљу пренео у наслеђе унуку. Обраћајући се посетиоцима изложбе, сабљу је окарактерисао као „хладно, али истовремено и хумано оружје, симбол части и витештва“.  



Церемонија проглашења најбољих кадета Војне академије, такође је увеличана доделом српске официрске сабље, што је заслуга генерал-мајора у пензији Видосава Ковачевића. Он је указао на велики труд и залагање људи, које стоји иза поновног „оживљавања“ српске официрске сабље као статусног симбола, односно симбола официрске части.



Изложба „Са стилом, из богатог историјског наслеђа – Српска официрска сабља“ ће за посетиоце бити отворена до деветог децембра.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА