24.11.2023

Одржана промоција књиге „Читач трагова“



Дело „Читач трагова“, ауторке Марије Шимоковић представљено је јавности данас, у Атријуму београдског Дома Војске.
 
Главни јунак књиге је генерал у пензији професор др Владислав Степић, „човек са четири специјализације“. Његову биографију, ауторка је представила на неконвенционалан начин, кроз разговоре са протагонистом, али и члановима његове породице, пријатељима и колегама. 
 

Ауторка Марија Шимовић је, читајући одломак из књиге, присутнима ближе објаснила лик и дело главног јунака - „стицање знања, његова је линија којом ће обележити све своје путеве којима је стигао до своје осамдесет и неке године у којој пишем ову књигу“.
           
О делу је говорила и професор др Славица Гароња, која је истакла да су ретке промоције књига којима присуствује и њихов главни јунак.
„Овај роман носи једну велику етичку поруку, о једном друштву али и појединцу, како се жељом, одрицањем и вољом може стићи до самих звезда“, рекла је професор др Гароња. Она је казала да је књига посебна и по томе што су њени јунаци, под пуним именом и презименом, наши савременици.
 


Причајући о путу настанка књиге која говори о његовом лику и делу, генерал у пензији професор др Владислав Степић, истакао је да је књига написана само захваљујући упорности ауторке да му докаже да му је „место“ у књизи, јер он, како каже, за себе верује да је обичан човек, који је цео свој живот посветио медицини.