02.12.2023

Признање Музеја Југославије за Медија центар „Одбрана“



На свечаности поводом 25. годишњице  Музеја Југославије, одржаној у реномираном простору те установе, Медија центру "Одбрана", додељена је захвалница за успешну сарадњу.

Уручујући признање начелници Галерије Дома Војске Србије вишем кустосу Јелени Кнежевић, директорка Музеја мр Неда Кнежевић, рекла је да гостујуће изложбе, којима се култура приближава много широј публици, не би биле могуће без партнерске међуинституционалне сарадње.



- На тај начин дошло је и до реализације веома успешне изложбе „Лубарда једна прича“, коју је Музеј Југославије реализовао са Медија центром „Одбрана“, Управе за односе са јавношћу Министарства одбране и Кућом легата. Поставка је, након премијере у Галерији Дома Војске Србије, гостовала у Нишу, Шапцу, Горњем Милановцу и Ћуприји.

Међу добитницима признања поводом 25. годишњице јединствене културне институције, која се развила на темељима и фондовима укинутих установа Музеја револуције народа и народности Југославије, Музеја 25. мај и Меморијалног центра „Јосип Броз Тито“, су и Завод за заштиту културе Града Београда, Галерија Матице српске, Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини, као и Музеј науке и технике.  



У својеврсном осврту на најзначајније активности на рестаурацији простора, које су започеле 2018. године, директорка Музеја мр Неда Кнежевић је истакла да је завршну фазу обележила реконструкција фасаде и приступних платоа зграде Музеја 25. мај, према савременим потребама и највишим стандардима заштите.



Свечаност у једној од најспосећенијих престоничких културних институција, осим доделе признања партнерима, прошла је у знаку мултимедијалног приказа назначајнијих идеја о „југословенству“ који је режирао Дарко Бајић.



Данас је Музеј Југославије матичан за сва питања која се дотичу идеја, феномена и пракси које су довеле до настанка, као и до распада бивше заједничке државе . Његова стална поставка већ пет година константно се мења и надграђује, а поводом 25 година Музеја Југославије, током „рођенданске недеље“, од 29. новембра до 5. децембра, улаз је бесплатан.