07.12.2023

Одржана промоција књиге „За буђење звона“



Збирка песама „За буђење звона“ пуковника у пензији мр Стевана Станојевића представљена је јавности данас у Атријуму београдског Дома Војске Србије.
 
О трећем допуњеном издању књиге, које „представља  глас патриоте и родољуба“, како је навео новинар и публициста Звонимир Пешић, модератор промоције, говорили су професор др Иван Ивић, професор др Бошко Стефановић и аутор мр Станојевић.
 


Публика је, на почетку промоције, чула одломке из песама „Азбуковање“, „Разум“ и „Кап мелема“, које је прочитала мр Снежана Ђокић, начелник Одсека за издавачку делатност Медија центра „Одбрана“.
 
Дугогодишњи пријатељ и сарадник аутора, др Ивић, присетио се да је већина песама настала у периоду 1999. године, када је родољубље било веома важно за колективну свест народа. Родољубље је, према речима др Ивића, у песмама мр Станојевића, исказано кроз четири нивоа људског постојања, која су међусобно зависна – породични/лични, завичајни, домовински и општа судбина човека. Суштину садржаја, др Ивић, видео је у „низу опозиција које се провлаче кроз песме“ чиме је ову књигу упоредио са бајкама и вечитом борбом добра и зла.
 


Удружење Црнотраваца, поред Чигоја штампе, издавач је књиге „За буђење звона“. Председник Удружења др Бошко Стефановић истакао је порекло аутора збирке и честитао му, у име свих Црнотраваца, на великом успеху у позним годинама.
 
Све песме ове збирке, представљају труд аутора да, и на овај начин, допринесе борби за очување „историјског постојања и трајања“, које је, како је рекао мр Станојевић, угрожено.
„Остављам читаоцима да, у многим песмама, трагају, откривају и препознају истину или можда моју заблуду о широј светској, посебно нашој, ставрности и о предвиђањима будућности“, рекао је аутор мр Стеван Станојевић.
 


Рецензенти књиге су књижевник Перо Зубац и преминули професор Новица Шолаја. Књигу је за штампу припремио Медија центар „Одбрана“. Збирку песама је уредила Драгана Марковић, новинар и публициста, графички уредник је био Горан Јањић, начелник Одељења за издавачку делатност Медија центра „Одбрана“, док је за ликовно-графички дизајн била задужена Александра Капор. Запослени Медија центра „Одбрана“ били су одговорни и за лектуру и коректуру песама.