13.12.2023

„Зрно рата” и „Сенке рата” у Општини Тител



Грађани Титела имали су прилику да се у згради Општине у уторак 12. децембра   сусретну са својим омиљеним аутором Драганом Вујичићем и чују приче о не тако давним   догађајима који су обележили крај двадесетог века у Србији.
 
На позив Народне библиотеке из Титела, организована је промоција књиге „Зрно рата" у издању Медија центра „Одбрана", коју је отворио директор те институције Горан Поповић, исказавши значај чувања историјског сећања. Господин Поповић изразио је задовољство због гостовања аутора омиљеног у њиховој средини.


 
„Зрно рата" је књига због које је, према речима уредника мр Снежане Ђокић,Драган Вујичић био проглашен за аутора године Медија центра „Одбрана" и којом је „подигао споменик косовским јунацима, пре свих, неустрашивим борцима Треће армије" у време НАТО бомбардовања СРЈ. Уредница је прочитала неколико одломака из дела, те истакла да Вујичићева књига данас подсећа шта и кога не смемо заборавити.
 
„Зрно рата" је, по речима аутора, књига о обичним а великим људима и њиховим судбинама. Четрдесет и девет прича које доноси, сведоче о томе како су неки обични људи, иако под огромним притиском времена, исказали најлепше људске особине. Вујичић је истакао да је дело истовремено и својеврсни „мозаик нашег времена".

Књига „Зрно рата" је заправо први део трилогије коју је аутор посветио „обичним људима" захваћеним ратом на простору некадашње Југославије. У настојању да сачува од заборава догађаје који прате неколико генерација Срба и учини их доступним јавности, у другом делу трилогије, у књизи „Сенка рата", аутор је „отворио срца војника, полицајаца, обичног света и дошао до исказа из прве руке који се не могу оспорити".
 
Реч је о збирци 39 аутентичних прича о трагичним догађајима распада претходне Југославије које побуђују дубоке емоције. Књиге предочавају истину, оно што се уистину дешавало на нивоу појединачних судбина.
 
Аутор књиге је након промоције дао изјаве окупљеним представницима локалних медија и разговарао са публиком.