25.12.2023

Сто двадесет година „Српског кола“



Предавање „120 година Српског кола“ у организацији Савеза Срба из региона одржано је вечерас у Свечаној сали београдског Дома Војске. Догађају је присуствовао вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић.
 
Поводом обележавања јубилеја листа „Српско коло“, „првог сељачког народног листа у српству“, како су га 1903. године описали његови оснивачи, Савез Срба из региона организовао је предавање са циљем представљања историјских околности у којима је настао.
 

Овим свечаним поводом председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, захвалницу намењену министру одбране Милошу Вучевићу, уручио је помоћнику министра за људске ресурсе Синиши Радовићу, са речима да „министар одбране Вучевић констанстно ради на јачању саборности и јединства српског народа без обзира на постојеће границе“. Линта је исказао захвалност министру одбране Милошу Вучевићу на пружању помоћи у раду листа „Српско коло“.
 
Осврнувши се на значај залагања за права српског народа, вршилац дужности министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић истакао је да су овакви догађаји важни и да шаљу снажну поруку.
- Јединство, вера, љубав и заједништво ће српском народу донети слободу – рекао је Радовић.
 

Лист „Српско коло“, које је основано као први народни лист, први пут објављен октобра 1903. године у Загребу, био је намењен Србима Крајишницима, односно тада најмногобројнијој друштвеној групи – српским сељацима. Лист је излазио до 1929. године са прекидом у време Првог светског рата. Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта 2015. године покренуо је иницијативу за обнову рада „Српског кола“ у чему му је помогао данашњи уредник листа Трифко Ћоровић.
 

- Први број обновљеног „Српског кола“ изашао је у децембру 2015. године, а ових дана обележавамо скроман јубилеј -  осам година. Држали смо се три кључна начела у вези са обновљеним листом, да је намењен свим прекодринским Србима, да излази на ћирилици и ијекавском наречју и последње начело је да истрајемо у објективности и непристрасности – рекао је Линта.
 


О улози и значају листа „Српско коло“ за Србе Крајишнике говорили су уредник СКД „Просвјета“ Загреб Чедомир Вишњић, др Софија Божић са Института за новију историју Србије, др Милан Мицић, секретар Матице Српске, историчар у пензији др Момчило Диклић са Института за европске студије, др Немања Девић са Института за савремену историју, професор др Вељко Брборић са Филолошког факултета у Београду и уредник „Српског кола“ Трифко Ћоровић.
 

У духу приче о историји српског народа на поднебљу на ком је настао лист „Српско коло“, ученица гимназије „Патријарх Павле“ у Београду, Јана Симоновић извела је народну песму „Засп'о Јанко под Јабланом“.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА