28.12.2023

Одржан Новогодишњи концерт Лане Малетић и Културног елемента



У Свечаној сали Дома Војске Србије, претпразничну атмосферу за љубитеље оперских арија употпунио је солистички Новогодишњи концерт мецосопрана  Лане Малетић, у организацији Културног елемента и Медија центра "Одбрана". Поздрављајући присутне, који су до последњег места испунили салу, Тадија Милетић, председник Културног елемента, који традиционално организује највеће у региону међународно такмичење соло певача "Лазар Јовановић", истакао је да је Лана Малетић на том такмичењу 2020. године освојила прво место.



"Такав успех подразумевао је и организацију концерта. Нажалост, уследиле су године короне, тако да је вечерашњи концерт у Дому Војске Србије, управо тај из едиције Победници, за шта дугујемо посебну захвалност Министарству одбране" - истакао је Милетић.



Лану Малетић, младу оперску диву ретко имамо прилике да чујемо у Београду, јер је тренутно на специјалистичким студијама на Универзитету за музику и сценске уметности у Штутгарту у Немачкој. Иначе је  оперска певачица из Београда, која се ранијих година већ опробала у захтевним и значајним улогама на домаћој и иностраној оперској сцени.


 
Дипломирала је у класи професорке Дуње Вејзовић. Активно је учествовала на многим певачким такмичењима и била награђивана. Да споменемо само нека: Хајдн Ветбеверд у Рорау, Музика Сакра у Риму (финалиста), Лав Мирски у Осјеку (1. награда). У Штутгарту се остварила у следећим улогама: као Дидона у  „Дидона и Енеј” Х. Пурсел, затим као Смералдина у „Љубав за три поморанџе” С. Прокофјева. У јуну 2023. године дебитовала је као Мајка Марија у „Дијалогу кармелићанки“ Ф. Пуланк и као Ромео у „Капулети и Монтеки“ В. Белини, а у сезони 2024. године дебитоваће као Принц Орлофски у "Cлепом Мишу". 



Поред позоришних активности, редовно наступа и одржава концерте, а на Новогодишњем концерту у Свечаној сали Дома Војске Србије извела је арије из дела Серана, Гуаставина, Бизеа.., у пратњи клавирске сараднице Драгане Анђелић Буњац и уз гостовање Младена Продана, тенора.
Судећи по вечерашњем концерту, лакоћи и сугестивности извођења, топлом и јасном мецосопрану, време Лане Малетић - тек долази. Још једна млада звезда - засјала је на свеколиком оперском небу.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА