22.01.2024

Одржано стручно вођење кроз изложбу „Седам деценија посвећености“



У суботу 20. јануара 2024. године поклоницима уметности стручним вођењем представљена је вредна колекција коју баштини Галерија Дома Војске Србије, а која чини изложбу  „Седам деценија посвећености – Галерија Дома Војске Србије 1953-2023“.



Присутна публика имала је прилику да се упозна са историјом Галерије али и најранијим радовима који се чувају у Уметничкој збирци, попут дела Влаха Буковца, Саве Шумановића, Јована Бјелића, до оних насталих у другој половини века попут радова Миће Поповића, Милића од Мачве, Пеђе Милосављевића, Зоре Петровић, Љубице Цуце Сокић, Лазара Вујаклије и других великана југословенске ликовне  уметности 20. века. 

Посебан куриозитет изложбе је чињеница да се у овом простору ликовни живот одвијао и у међуратном периоду када је здање било познатије као Ратнички дом. Своју прву изложбу пејзажа Петар Лубарда је имао у просторијама Француског клуба  Ратничког дома у мају 1933. године, а један од приказаних радова „Село Љуботињ“, налази се и данас на изложби која је пред вама - истакла је кроз стручно вођење, Јелена Кнежевић, аутор изложбе и начелник Галерије Дома Војске Србије.



Подсетимо да Уметничка збирка Галерије Дома Војске Србије данас има око 1500 предмета ликовне и примењене уметности најзначајнијих уметника са ових простора, и да већина њих ужива статус културног добра.  

Изложбу је до сада посетило више од девет хиљада посетилаца, а планирано је и стручно вођење за затварање изложбе 3. фебруара 2024. године у 13.00 часова.