31.01.2024

Представљена књига о генералу у пензији Јовану Милановићу



Несвакидашња прича о подвигу који је генерал Војске Југославије извео у Бриселу, седишту НАТО пакта, богато и документовано сажета у књигу  „Јован Милановић – највећи српски обавештајац“, данас је представљена у Свечаној сали београдског Дома Војске Србије. Свеобухватну студију о обавештајној операцији, коју је зарад заштите своје земље, у административном седишту ЕУ извео припадник тадашње Војске Југославије генерал-потпуковник у пензији Јован Милановић саставили су потпуковник у пензији Љубан Kаран и пуковник у пензији проф. др Илија Kајтез.



Проф. др Kајтез је подсетио на детаље обавештајне акције коју је Милановић покренуо док је као цивилни дипломата бравио у Бриселу од јануара 1995. до децембра 1998. године, и њене домете и далекосежне последице по даљи ток догађаја. Рецезент књиге, пуковник у пензији проф. др Милан Мијалковски, говорећи о значају овог обавештајног подвига, нагласио је чињеницу да је тиме био потпуно поремећен план западне војне Алијансе, што је довело до одлагања агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију.



"Милановић је отишао у Брисел у најтеже време да обави најделикатнији задатак за своју земљу", нагласио је Живадин Јовановић, некадашњи министар иностраних послова СРЈ и рецезент књиге, подсећајући на комплексност међународног положаја наше земље у то време.

Ово је књига о немогућој мисији, о најбољем међу најбољима. Није ни мало случајно што је овај задатак био дат Милановићу који је имао богато искуство као официр, и војно-стручно и педагошко. Он је пример како се људи бирају према циљевима како би се досегли врхунски задаци - истакао је Јовановић.

Милановићев рад у Бриселу био је мотивисан високим осећањем родољубља, а веома мало је водио рачуна о сопственој безбедности  "стављао је главу тамо где многи нису смели да ставе ногу", истакао је проф. др Бранко Kрга, генерал пуковник у пензији и рецезент дела.



Објављивање поменуте књиге је у последњих неколико месеци приметно повећало број младих, испуњених патриотизмом, који су се након читања, јавили и распитивали за пријем у нашу агенцију - нагласио је директор Војнообавештајне агенције, генерал мајор Зоран Стојковић. Уз тврдњу да је у књизи описан само делић тога што је Милановић урадио, генерал-мајор Стојковић је подвукао да наши војни обавештајци и данас раде у врло сложеним околностима међународних односа, значајно доприносећи угледу и позицији наше земље.



Често по живот неизвесне тренутке и амбијент у коме се одвијао његов тадашњи рад у Бриселу, публици је настојао да дочара генерал Милановић откривши, између осталог, детаље разговора са француским официром у НАТО од кога је 1. октобра 1998. добио план агресије на нашу земљу.
Управо захваљујући поменутом плану напада који је Милановић доставио Генералштабу Војске Југославије, дошло је до одлуке НАТО да се у том тренутку одустне од агресије, истакао је генерал-мајор у пензији Милош Ђошан, описујући одређене тактичке потезе које је тада повукла бригада којом је командовао.



Дело у издању Издавачке куће "Филип Вишњић" поткрепљено је мноштвом извода из домаће и стране штампе, богато илустровано архивским фотографијама, факсимилима оригиналних докумената, проткано сведочењима учесника догађаја, као и личним освртима генерала Јована Милановића. Уз присуство бројних еминентних гостију, промоцији у препуној сали Дома војске присуствовао је и бригадни генерал Зоран Драгићевић, начелник штаба Команде Копнене војске.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА