28.02.2024

Свечани пријем поводом Дана Републике Српске и годишњице њеног првог Устава



Свечани пријем поводом Дана Републике Српске 9. јануара и 28. фебруара када је усвојен њен први Устав, одржан је вечерас у Дому Војске Србије у Београду.



Обраћајући се присутнима председник Републике Српске Милорад Додик подсетио је на историјски тренутак формирања Републике Српске.

Тог 9. јануара 1992. године велики људи нашег народа тога времена одлучили су да раде оно што је једино могуће, а то је да донесу важне одлуке о конституисању Републике Српске и ми смо то урадили. И зато увек, као народ одговоран и привржен својој историји и важним догађајима у нашој историји, морамо да се присетимо њених оснивача - рекао је председник Републике Српске Додик и додао да је у тешким околностима тога времена донета одлука о формирању Републике Српске као одраз политичке воље и захтева за слободом.



Он је рекао да само тамо где постоји држава постоји и слобода, а да су Срби знали и носили у себи страдања Јасеновца и других места где смо као народ изгубили нашу младост.

Живимо живот слободе који се зове Република, живимо живот који се додељује сваком озбиљном народу, а као што можете да видите кроз ова два датума, многе озбиљне државе након свог конституисања прошле су чак и године да би дошле до првих устава, а Република Српска за месец и двадесет дана након конституисања добила је свој Устав, на данашњи дан те 1992. године. И она се показала као демократска земља која је утврдила да је наш политички систем организован на принципима поделе власти - рекао је Милорад Додик.



Изасланик председника Републике Србије и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић истакао је да је државност, уз љубав према слободи и роду и борбеност једна од главних одлика српског народа.

Када неко оспорава неку од тих особина српском народу, то наш народ не познаје уопште. Српски народ на читавом свом културном, духовном простору, а на мапи тога простора Република Српска заузима изузетно важно место, гајио је вековима љубав према слободи и ту љубав често је преносио и на друге, помагао и другима да до слободе дођу, али никада не ускраћујући другима оно што је желео самом себи - рекао је министар Селаковић.
Он је рекао да је у оваквим приликама значајно заједничко обележавање важних датума из наше прошлости, као и да је важно подсетити се зашто нешто славимо и обележавамо.



Постоји нешто што је јаче од сваке правне норме. Постоји нешто што је чвршће од било које државне границе, при чему Србија све државне границе међународно признатих држава поштује и очекује исто то поштовање према својим границама, али то што је јаче и чвршће јесте осећај припадности једном истом духу, једном истом народу, српском народу. То је наша вера светосавска, то је наш језик, то је наше ћириличко писмо. И не може се замислити српски језик без песама и Дучића и Шантића, не може се замислити српска књижевност без Андрића, Кочића и Меше Селимовића, не може се замислити српска кинематографија без једног Кустурице, а то је само делић онога што су Срби западно од Дрине допринели српској култури, јединственом српском културном простору - нагласио је министар Селаковић.

Његова Светост патријарх српски Порфирије рекао је да је Српска православна црква кључна за очување идентитета и опстанак српског народа у Црној Гори, Српској и Србији и да га она чува кроз векове, јер су црква и њен народ једно те исто, једна породица, тело, вера и један идентитет.



Прослављајући Дан Републике Српске и јубилеј доношења њеног Устава благословена је прилика да се сетимо где је, када је и чиме је за вечност одређена и дефинисана државност српског народа. На питање где - одговор је манастир Студеница, на питање када - одговор је лета Господњег 1207, а одговор на питање чиме је одређена и дефинисана у вечности је на моштима преподобног Симеона мироточивог, на молитви светог оца нашег Саве и искреном преображају и покајању, међусобном праштању и измирењу његове браће Светог Стефана Првовенчаног и Вукана. Тај благословени поступак начињен у студеничком светом храму пример је за сва поколења. Поготово за оне који воде државу и обављају одговорне државне послове - рекао је патријарх Порфирије.



Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић нагласио је да је ово јубиларни, десети пријем који они приређују у Београду на коме Србија и Српска заједно обележавају Дан Републике Српске, као и проглашење њеног првог Устава, “када су српски народ и руководство тог времена показали висок степен јединства и саборности”.



Свечаности, коју Представништво Републике Српске у Србији приређује десети пут, присуствовали су председник Народне Скупштине Републике Србије Владимир Орлић, министри у Влади Србије, државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић, представници институција Републике Српске, представници Министарства одбране и Војске Србије, културног и јавног живота, као и бројни гости.



Вечерашњи пријем употпунио је културно-уметнички програм уз извођење музичких нумера Гудачког састава Бањалучке филхармоније и Квинтета Вука Станића.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА
videoВИДЕО ГАЛЕРИЈА
Свечани пријем поводом Дана Републике Српске и годишњице њеног првог Устава
Обраћање Милорада Додика - први део
Обраћање Милорада Додика - други део
Обраћање министра Николе Селаковића
Обраћање патријарха српског Порфирија
Обраћање Млађена Цицовића