Магазин „Одбрана“ број 383



У априлском броју магазина „Одбрана” прочитајте интервју који смо водили с генерал-мајором Тиосавом Јанковићем, начелником Оперативне управе (Ј-3) ГШ ВС, поводом предстојећег Дана Војске Србије.
 
Посетили смо припаднике јединица Војске Србије и за рубрику Систем писали о Одреду војне полиције специјалне намене „Кобре” и 37. механизованом батаљону Треће бригаде Копнене војске. Разговарали смо са главним подофицима, инструкторима и слушаоцима  Курса за подофицире кандидата из грађанства који су у Центру за обуку логистике у Крушевцу пратили како се одвија обука у 21. пешадијском батаљону Друге бригаде.
 
Доносимо и причу о Игору Хаврану и Миљани Kостић, виолинистима у Уметничком ансамблу Министарства одбране „Станислав Бинички”, који су почетком марта на Универзитету одбране започели војностручно оспособљавање за резервне официре.
 
У рубрици Разговор с поводом прочитајте интервју са проф. др Драганом Станићем, председником Матице српске, најстарије српске књижевне, културне и научне институције, реализован након потписивања протокола о сарадњи Министарства одбране.
 
На страницама „Одбране”, у рубрици Историја, можете прочитати опширан текст о oбавези служења војног рока у Војсци Краљевине Србије.
 
Ту је и прича о Међународној конференцији „Од агресије до новог праведног поретка”одржаној поводом 25 година од агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију. Тај дводневни стручни скуп окупио је представнике више од двадесет земаља.
 
Рубрику Култура посветили смо изложби у Дому Војске Србије у Београду „Српске хероине у Великом рату“, коју је отворила супруга председника Републике Тамара Вучић.  
 
Прочитајте и о томе како су припадници Војнотехничког института на путу ка Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци” 22. децембра спасили три особе заробљене у аутомобилу, који је с пута слетео у канал.
 

Садржај броја 383

Наслов чланка Рубрика
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ Актуелно
СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ ОДБРАНЕ Актуелно
ЈАЧАЊЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ЈЕ НЕЗАУСТАВЉИВ ПРОЦЕС Интервју
НАЈБОЉИ У КОПНЕНОЈ ВОЈСЦИ Систем
ВИОЛИНЕ И ПУШКА Обука