11.04.2024

Свечана академија „Химна химни“



Задужбина „Доситеј Обрадовић“ и Медија центар „Одбрана“, поводом 220 година од настанка песме „Востани Сербие“, уприличили су програм у Свечаној сали београдског Дома Војске Србије. Догађају, посвећеном великом јубилеју Доситејевог стваралаштва, присуствовали су државни секретар у Министарству просвете професор др Ивица Радовић, помоћник министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић и начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић.
 

Свеукупни програм вечерашњег догађаја посвећен је песми „будници“ – „Востани Сербие“. Песма је пре 220 година била, према речима управнице Задужбине „Доситеј Обрадовић“ Мирјане Драгаш, позив српском народу на буђење, морално јачање и свеукупни препород српске државе.
 

„И данас, 220 година након настанка, та лепа, храбра и полетна песма сведочи о херојском времену буђења вековима успаваног, потцењеног, обесхрабреног српског народа претвореног у роба“, рекла је Драгаш додавши да је Задужбина за све време свог постојања, у свим свечаним приликама, певала ову песму као своју химну.
 
У години јубилеја песме „Востани Сербие“, обележава се још један значајан јубилеј у вези са делом Доситеја Обрадовића – 240 година од објављивања „Совјета здраваго разума“, док Задужбина „Доситеј Обрадовић“ слави двадесет година постојања.
 
„Од пре двадесет година Задужбина је развијала своје активности -  да буде присутна у школама, међу ђацима, професорима, славистама, да се кроз њен рад слави Доситејево дело и име“, казала је Драгаш нагласивши да је један од најважнијих успеха Задужбине увођење „Доситејевог дана“ у школски календар – 10. април, као дан сећања на великог просветитеља.
 

Професор др Душан Иванић говорио је о родољубљу које је својим делом исказивао Доситеј Обрадовић.
„Од првих објављених текстова, Доситејево дело је прожето позивом Србима, расутим по туђим царствима и државама, да устану против заблуда и празноверица, лоших обичаја, верске нетрпељивости, догматског ума за слободу мисли, за књигу, науку, школу – средства модерне европске културе, а кад је дошло време, да устану за обнову и васкрс своје државе“, рекао је проф. др Иванић.
 
Песму, којој је била посвећена свечаност – „Востани Сербие“ казивао је драмски уметник Небојша Миловановић.
 

Посебност и карактеристике буднице „Востани Сербие“, у свом говору истакао је професор др Миливоје Павловић.
„Песма, поводом које смо се вечерас окупили, издваја се не само у жанровски и стилски хетерогеном делу Доситеја Обрадовића, већ и у богатом цветнику садржаног корпуса патриотских стихова и нота“, рекао је проф. др Павловић, истакавши да ово дело више од два века „расцветава“ и шири поруке читљиве највећем броју прималаца и тумача.



Он је подсетио да је песма настала великим поводом – 1804. године, у Трсту, када је „Доситеј пропевао на вест да су се Срби дигли на устанак против вишевековног турског окупатора, у чему је видео велики преокрет у политичкој и духовној историји српског народа, због тога се његов будилачки рефрен понавља седам пута – Востани Сербие, давно си заспала“.
 

Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, за крај свечане академије, извео је песму „Востани Сербие“.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА
videoВИДЕО ГАЛЕРИЈА
Свечана академија „Химна химни“