25.04.2024

Отворена изложба „Пролаз“



Самостална изложба академске сликарке Драгане Јокић са називом „Пролаз“ отворена је вечерас у Малој галерији београдског Дома Војске Србије.

Радом ауторке у претходне три године обогаћен је Циклус „Обећана земља“, представљен у Галерији УЛУС 2020. године. Резултат тог рада је управо изложба "Пролаз".



Поздрављајући присутне начелница Галерије Дома Војске Србије виши кустос Јелена Кнежевић осврнула се на историјске изложбе које су обележиле претходни период уз заиста велики број посетилаца.

„Почетком године завршена је изложба која је посвећена обележавању седам деценија рада и постојања Галерије Дома Војске Србије, а коју ћете од 30. априла моћи да погледате у Народном музеју у Кикинди. Претходна два месеца изложбе у нашим галеријама биле су посвећене историјским темама - „Први светски рат“, „Српске хероине у Великом рату“ као и „Први светски рат из колекције Дејана Крагића“. Пријатно је освежење да након историјских тема представимо поново једну ликовну изложбу“, рекла је Кнежевић.

Драгана Јокић „урамљивањем“ површине воде креирала је интимне амбијенте, „заробивши“ на платну своје доживљаје дурмиторских језера и нестварних крајолика који их окружују.



„Изложба коју данас отварамо, наставак је циклуса „Обећана земља“, нешто што је наставило да ме опчињава, с тим што је сада фокус на воденим површинама и тајанственим местима, а која су, иако делују потпуно измаштана, настала на основу истински доживљених и виђених предела“, рекла је Јокић, исказајући наду да ће њени радови у посетиоцима пробудити исте емоције које је она осећала док их је сликала.



Изложбу је прогласио отвореном архитекта Горан Треневски, који се осврнуо на дугогодишњи рад ауторке и истакао да је кроз своје изложбе, Драгана Јокић, све оно што носи у себи приказивала ухваћеним тренутком, бојама, интензитетом, потезом и форматом.



„Свака изложба је носила нешто посебно. Тако и ова носи визију тренутка, атмосферу простора, који има неки свој пут и води негде другде, али ми не осећамо потребу да тамо и одемо јер нам је овде, где нам се поглед налази, већ божанствено“,  рекао је Треневски.
Изложба „Пролаз“ биће отворена за посетиоце до 17. маја.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА