30.04.2024

Изложба „Седам деценија посвећености“ отворена у Народном музеју Кикинда



Поставка „Седам деценија посвећености – Галерија Дома Војске Србије 1953 – 2023“ свечано је отворена данас у Галерији „Нова“ Народног Музеја Кикинда, а у сарадњи ове културне установе и Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране. Отварању изложбе присуствовали су Лидија Милашиновић, директор Народног музеја Кикинда, Валентина Мицковски, чланица Градског већа за културу и образовање и начелница Галерије Дома Војске Србије Јелена Кнежевић.


Премијерно приказивање ове изложбе било је у децембру 2023. године. Седамдесет дела ликовне и примењене уметности из богатог фундуса Уметничке збирке Дома Војске Србије, чинило је поставку којом се обележавао јубилеј - седам деценија постојања и рада Галерије ове војне културне установе.

Четири месеца након премијерног приказивања поставке, пред очима кикиндске публике, а почевши од данас, биће изложена дела аутора, који су стварали у првој половини прошлог века, попут Влаха Буковца, Љубе Ивановића, Мире Тартаље, Мила Милуновића, Косте Хакмана, Јована Бијелића. А како највећи део Уметничке збирке престоничког Дома Војске Србије чине дела српских и југословенских уметника из друге половине 20. века, највише изложених дела биће управо из овог периода, те ће посетиоци имати прилику да виде ликовна стваралаштва Петра Лубарде, Зоре Петровић, Милана Коњовића, Крсте Хегедушића, Марка Челебоновића и других великана. Поставку чине и скулптуре истакнутих вајара Нандора Глида, Томе Росандића, Ангелине Гаталице, као и радови примењених уметника Велимира Вукићевића, Боривоја Дедића, Аранке Мојак (керамика), Гордане Глид и Вање Жанко (таписерија).


Ауторка изложбе, музејски саветник и начелник Галерије Дома Војске Србије „Београд“ Јелена Кнежевић трудила се да поставком, којом се обележава јубилеј Галерије, дочара значај престоничког бастиона уметности и културе, а који је деценијама негован под окриљем Војске.
 
Захваливши Граду и Народном музеју Кикинда на сарадњи и жељи да ова поставка буде представљена и кикинђанима, Јелена Кнежевић се, у свом излагању, осврнула на богату Уметничку збирку Галерије Дома Војске Србије, чија јединственост се огледа у чувању дела свих уметника 20. века, који су оставили битан траг у југословенском и српском сликарству, а од којих су многа процењена културним добром.


„Од почетка рада Галерије 1953. године организоване су бројне тематски ангажоване изложбе југословенских уметника, посвећене револуцији и Народноослободилачкој борби, али су уметници приређивали и самосталне изложбе без тематских ограничења. Овај вид активности Галерије директно је утицао на формирање Уметничке збирке, за коју су дела прибављана и посредством откупа, поклона, у размени са институцијама, а понекад и ангажовањем ликовних уметника. Оваквим приступом сакупљања дела, Уметничка збирка Дома Војске Србије постала је јединствена“, рекла је Кнежевић наглашавајући да богатство фундуса чине дела ликовне и примењене уметности свих генерација уметника са подручја некадашње Југославије.


Присутнима су се обратиле и Лидија Милашиновић, директорка Народног музеја Кикинда, као и Валентина Мицковски, чланица Градског већа за културу и образовање захваљујући Управи за односе са јавношћу Министарства одбране на датој могућности да Град Кикинда и Народни музеј угосте ову изложбу.


Галерија „Нова“ Народног Музеја Кикинда биће домаћин изложбе „Седам деценија посвећености – Галерија Дома Војске Србије 1953 – 2023“ до 6. јула 2024. године.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА