10.05.2024

Изложба „О равници је реч и слика“



Поставка „О равници је реч и слика“ војвођанског сликара и таписеристе Гиге Ђурагића Дилета отворена је вечерас у Великој Галерији београдског Дома Војске Србије. Изложене  слике и таписерије и изговорене речи, омаж су пет деценија дугом раду аутора.

 
Ретроспективна изложба само је део вишедеценијске колекције уметника, чији су живот и стварање подређени равници, а који је током пет деценија рада приредио преко сто самосталних изложби уља на платну и таписерија у земљи и иностранству, учествујући, такође, на више од 850 колективних изложби и приближно 280 ликовних колонија.
 
Таписерија, као специфична сликарска техника, чини велики део стваралаштва Гиге Ђурагића Дилета, али и нит којом је повезан са домаћином ретроспективне изложбе „О равници је реч и слика“ – престоничким Домом Војске Србије. Галерија Дома ЈНА деценијама је у својим програмима неговала Бијенале таписерије али и кроз своју редовну ликовну манифестацију „НОБ у делима ликовних уметника Југославије“ пружала могућност да се уметници изразе, свако у свом домену и овој техници, чиме је збирка постала богатија за текстилна остварења. Нит, којом ће се веза и сарадња аутора и Дома Војске Србије ојачати, према речима начелнице Галерије Дома Војске Србије Јелене Кнежевић, свакако је прикључивање једне од слика Ђурагића, изложених у поставци, богатом уметничком фундусу Дома Војске Србије.



„Изузетна нам је част што ће се након изложбе у престоничком Дому Војске Србије једна од ових слика наћи у нашем богатом уметничком фундусу, који своје богатство баштини још од 1953. године са око 1500 дела ликовне и примењене уметности. Под његовим окриљем налазе се дела Саве Шумановића, Јована Бјелића, Мила Мулуновића, Петра Лубарде, Пеђе Милосављевића и многих других великана 20. века, а овом списку званично прикључујемо  и  Гигу Ђурагића Дилета“, рекла је Кнежевић, додавши да је део фундуса Дома Војске Србије представљен изложбом „Седам деценија посвећености“, а која је пре само неколико дана отворена у Галерији „Нова“ кикиндског Народног Музеја.
 
Многобројни посетиоци срдачним аплаузом поздравили су аутора изложбе Гигу Ђурагића Дилета, који је позвао присутне да комуницирају са изложеним делима, а која су настала током педесетогодишњег рада, објашњавајући да је у сваки од њих уграђен део њега, али и сваке особе, уметника, са којима је комуницирао.
 


„Имао сам срећу да се много дружим са сликарима, књижевницима, музичарима, глумцима и свако од њих је део себе уградио у мене, тако да у мојим делима имате, не само  мене, већ и све оне уметнике са којима сам ја одрастао и са којима сам имао контакт“, рекао је Ђурагић.
 
О делима представљеним у Великој галерији Дома Војске Србије, с освртом на целокупни рад аутора, говорио је ликовни критичар и књижевник Драган Јовановић Данилов, који је и свечано отворио изложбу.



„Гига Ђурагић Диле је врхунски колориста и за њега је слика један колористички догађај, инвазија на наша чула, након које тек спознајемо његову иконографију. Најлепше је то његово умеће да на слици направи фини, топли штимунг, па чак и кад слика пејзаже ораница покривених снегом. Због тога га можемо назвати једном врстом лирског, сликарског музичара или сликарског песника“, рекао је Јовановић Данилов, истичући да је о раду Ђурагића говорио пристрасно, јер је „пристрасност једина тачност и објективност“.
 
Музичку подлогу свечаном отварању изложбе дао је оркестар „Трио Мулић“, који чине вокална солисткиња Ивана Мулић, Зоран Јанковић, солиста Тамбурашког оркестра Радио-телевизије Војводине и за клавиром, професор Зоран Мулић.
 
Ретроспективна изложба „О равници је реч и слика“ ће за посетиоце бити отворена до 31. маја 2024. године.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА
videoВИДЕО ГАЛЕРИЈА
Отварање изложбе
Покривалица