14.05.2024

Представљена књига „Мачков камен септембра 1914.“



Књига „Мачков камен септембра 1914.“ пуковника у пензији Милоша Дејановића представљена је данас у Атријуму београдског Дома Војске Србије.
 


Дело доноси детаље о једној од најзначајнијих битака наше војне историје –  на Мачковом камену. Аутор води читаоце кроз голготу коју је проживљавала српска армија, када је за само шест дана од 16. до 23. септембра из строја било избачено 11.490 људи – погинулих, рањених, контузованих, несталих. „Српски Термопили“ или „официрска битка“ синоними су за ову битку, која је остала упамћена по десетковању строја у кратком временском периоду. Дејановић књигу закључује биографијама принца Ђорђа Карађорђевића, војводе Петра Бојовића и других славних војсковођа, који су учествовали у бици на Мачковом камену.
 
У уводном делу промоције, модератор Љубинко Ђинђић присутне је упознао са ликом и делом аутора, напомињући да је Дејановић „своје пензионерске дане“ посветио детаљном изучавању српске историје из периода Великог рата.
„Његовим ангажовањем, истраживањем и разумевањем суштине ратних операција, највише је добила историја Јадра. Дејановић је историјске чињенице обогатио великим бројем података и сећањима ратника, записаних у ратним дневницима, чиме је читаоцима донео ширу слику дешавања и стања свести српских трупа“, рекао је Ђинђић.
 


Историјски контекст времена које аутор описује, ближе је предочио историчар професор др Милоје Пршић, који је рекао да књига у својој бити говори о „постојаности српског народа, који цени своју слободу и жртвује се за њу“.
 
„Херојство које су показали српски официр и војник у бици на Мачковом камену је до тад незабележена у историји, упркос великим губицима људства и мањку опреме. Дејановић је тај историјски тренутак, у свом делу, поткрепио чињеницама, сведочењима ратника и све то конципирао на начин да ова књига буде за наук будућим генерацијама“, казао је проф. др Пршић.


 
Књига „Мачков камен септембра 1914.“, уз две претходне публикације Милоша Дејановића – „Битка на Гучеву“ и „Долина Јадра“, чини триологију, којом аутор изучава историјска дешавања у Западној Србији током Великог рата и тиме даје допринос расветљавању догађаја у долини Јадра. Према ауторовим речима о бици на Мачковом камену има свега неколицина писаних књига, које су настале одавно, а у последње време се о том боју пише само на дан годишњице.



„У записима који обрађују битку на Мачковом камену, углавном се говори само о великом броју страдалих, а да се притом не узима у обзир временски оквир у којем се све одиграло. За само десет дана, колико је трајала битка, водиле су се најжешће борбе, зато је и било толико губитака“, рекао је Дејановић, указујући на то да је циљ писања ове књиге, као и целокупне триологије, био да се разјасне дешавања у долини Јадра, будући да „српски историчари мало знају о историји тог поднебља“.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА