24.05.2024

Oтворена 56. Мајска изложба „Генеза”



Под слоганом „Генеза”, у Малој галерији Дома Војске Србије „Београд” вечерас је отворена 56. Мајска изложба Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС).
 
Поставку, на којој су представљени радови примењене уметности који кроз различите медије откривају поглед на свет њених аутора, отворила је доктор историје уметности Дијана Милашиновић Марић, председница Уметничког савета УЛУПУДС-а.

У име Медија центра „Одбрана” присутне је поздравила Јелена Кнежевић, начелница Галерије Дома Војске Србије, нагласивши изузетно задовољство због тога што су већ другу годину домаћини ове престижне манифестације која окупља врхунске примењене уметнике.



„Сарадњу са УЛУПУДС-ом остварили смо још пре неколико деценија, односно када је ова галерија носила назив Галерија Дома Југословенске народне армије. Ми имамо јако богат уметнички фундус са око 1.500 дела и наша уметничка збирка дели се на четири целине: збирку слика, збирку радова на папиру, збирку скулптуре и збирку примењене уметности, која је уједно најмлађа и најмања. Оно што је занимљиво је да се у нашој збирци налазе радови уметника, чија савремена дела можемо видети и на овогодишњој Мајској изложби, а које су они радили док су били на служењу војног рока“ - истакла је Кнежевић говорећи о историјату Галерије. 
 


Исказавши велико задовољство сарадњом са Галеријом Дома Војске Дејан Бабовић, архитекта и члан Уметничког савета УЛУПУДС-а, нагласио је да је у том простору изложено четрдесетак радова примењених уметника, који су део овогодишње Мајске изложбе, организоване на још четири локације - у Конаку кнегиње Љубице, Биоскопу „Балкан”, Галерији „Сингидунум” и Студентском културном центру. Посетиоци могу погледати дела укупно 167 аутора примењене уметности, а уз њих на овој културној манифестацији од значаја за Град Београд изложена су и дела 17 аутора гостујућих пројеката.

„Желим успех и жирију који ће 30. маја доделити награде примењеним уметницима у Конаку кнегиње Љубице“ - најавио је Бабовић.



Отварајући изложбу др Дијана Милашиновић Марић се, у име Уметничког савета УЛУПУДС-а, захвалила Дому Војске Србије на уступљеном простору који, како каже, утискује карактер изложеним експонатима.

„Мајска изложба је изузетно важна за српске уметнике и примењену културну сцену, а сада је прати сјајан каталог, чиме се гради конкретна и темељна база примењеног стваралаштва, која није до сада како треба урађена. С обзиром да Мајска изложба постоји од 1955. и да ће идуће године имати 70 озбиљних година, а да сваке године обухвата радове од 160 до 200 уметника, можете израчунати који је то број стваралаца који су на њој учествовали“ - истакла је Милашиновић Марић, уз наду да ће ова дела примењене уметности у будућности из галерија, и код нас, као што је пракса у свету, изаћи на улице и наставити да живе.
 


Имајући у виду заступљеност примењене уметности у свакодневном животу, али и генерално у култури, овогодишњу изложбу посетиоци све до затварања, 15. јуна, моћи ће да сагледају као целину која даје увид у најновије методе уметничког деловања у савременом друштву. Изложени радови су из области архитектуре, керамике, графичког дизајна, а обухватају и публикације везане за теорију уметности. Као тему поставке уметници су изабрали генезу, термин који се први пут јавља у књизи „Постање”, где означава настанак, а затим и развитак света, као и ново стварање материје, времена и простора.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА
videoВИДЕО ГАЛЕРИЈА
Покривалица
Отварање изложбе