21.06.2024

Отворена изложба фотографија Зорана Миловановића „Без кадрирања”



У Малој галерији Дома Војске Србије „Београд” вечерас је отворена изложба фотографија ,,Без кадрирања” Зорана Миловановића.

Реч је о аутору с богатим искуством, који је, према сопственим речима, привилегован да бира шта и како ради, а овога пута се у реномираном галеријском простору Медија центра „Одбрана” представља серијом црно-белих фотографија, насталих, како и назив каже - без претходног кадрирања, ради спонтаног бележења тренутака или случајних пролазника.

Говорећи о овој „уличној уметничкој фотографији”, као својеврсном жанру, начелница Галерије Дома Војске Сербије Јелена Кнежевић подсетила је да фотографија кроз периоде имала за циљ да сачува тренутак, а да је врло често била и историјски документ, бележила је важне историјске догађаје, ратне призоре, али и оне интимне породичне детаље, чуване у фото албумима грађанских угледних породица.

Додала је да „у мору фотографа и фотографисања”, ипак треба издвојити фотографију која за циљ има уметничку интерпретацију.
„Управо такве су ове фотографије аутора Зорана Миловановића, члана УЛУПУДС-а од 1988. године, који је од 2011. до 2023. године био гостујући предавач на Факултету за медије и комуникације, и који иза себе има десет самосталних изложби и више од 50 награда. Приредио је и пет запажених изложби у Малој галерији Дома Војске Србије од фотографија које се налазе у фото-архиву Медија центра „Одбрана“, истакла је Јелена Кнежевић и посебно се осврнула на свесрдну стручну помоћ у организацији изложбе професора са Факултета примењених уметности у Београду Александра Келића, који је и аутор поставке.
Речи захвалности Келићу, „који се заиста потрудио око организације и поставке”, упутио је и аутор Зоран Миловановић, а, због доприноса у реализацији изложбе, захвалио је и Бранку Давидовићу и Небојши Илићу.

Ликовни критичар и историчар уметности Љубица Јелисавац Катић, која је аутор текста каталога, пре него што је изложбу званично отворила, уз подсећање на заједничке пројекте с Миловановићем и Келићем, истакла је да би оно што је написала о изложби „незнатно допунила”.
„Имала сам мало више времена за размишљање о радовима у којима је практично укинуто нешто што је заправо суштина фотографије – кадрирање.. Постоји дилема.. Зашто, како , чему? Али што више гледам и што више о томе размишљам, схватам да је то прилика да се на уметнички начин, фотографијом проговори о нечему што је можда врло важно - избором исечака из живота који су заправо безначајни. Да је то могуће, естететика фотографије доказала је у више наврата, није ово први пут, али је реч о једном заиста лепом примеру из наше средине”, рекла је Љубица Јелисавац Катић.
Изложба фотографија ,,Без кадрирања” Зорана Миловановића отворена је до 17. јула.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА
videoВИДЕО ГАЛЕРИЈА
Отварање изложбе фотографија Зорана Миловановића „Без кадрирања”