28.08.2024

Отворена изложба „БеоГрад у коме стварам 2024“



Изложба по пројекту Марине Моне „БеоГрад у коме стварам 2024“, отворена је вечерас у Малој галерији Дома Војске Србије у Београду. Изложба је реализована у сарадњи Медија центра „Одбрана“ и Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, и представља својеврсну колекцију радова у којима доминирају, подједнако, и фигуралне и апстрактне форме.



Изложба која ће за посетиоце бити доступна до 10. септембра 2024. године реализује се у континуитету већ 11 година и представља традиционалну уметничку манифестацију која негује слободу у ликовном изразу, те повезује уметнике различитих вредносних категорија који у Београду виде полазиште за стварање и место за развијање уметничких квалитета. Реч је пре свега о колективној изложби дела преко стотину уметника ликовне и примењене уметности и дизајна, који се огледају у различитим креативним техникама, од уља на платну, акварела, графике и фотографије, до мозаика, керамике и дизајна, а чије радове је одобрио стручни жири, састављен од кустоса и чланова Удружења ликовних и примењених уметности и дизајнера Србије.



Испред Медија центра „Одбрана“ публици се обратила Јелена Кнежевић, начелница Галерије Дома Војске Србије. Она је истакла како јој причињава велико задовољство што је Дом Војске Србије протеклих година био домаћин ове изложбе, напомињући да изложбе не би ни било да иза ње не стоји велики труд њене ауторке, због чије иницијативе се на изложбу сваке године појављује све већи број излагача.

У свом поздравном говору нарочито је истакла историјски оквир сарадње Медија центра „Одбрана“ и  Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије: „Када је реч о сарадњи са Удружењем, односно са УЛУПУДС, морам да напоменем да Галерија Дома Војске, односно Галерија Дома Југословенске народне армије има вишедеценијску сарадњу са Удружењем, и она је забележена још давне 1974. године, када је прво Бијенале таписерије одржано у нашој Галерији Дома Југословенске народне армије, данас Великој галерији Дома Војске Србије.

Већ следећа сарадња је била 1978. године када је било Бијенале керамике, и деценијама је та сарадња, успешно била реализована у нашем галеријском простору. Затим, деведесетих година та сарадња је престала, ове значајне манифестације одржавале су се у неким другим музејима и галеријама али последњих пар година успоставили смо поновну сарадњу, тако да, ето прилике да већ у октобру месецу погледамо ново Бијенале таписерије у нашој Великој Галерији.“



Изложбу „БеоГрад у коме стварам 2024“ отворила је Марина Моне, самостални уметник, и руководилац „Арт студија Марина“. Као аутор пројекта исказала је срећу због великог броја посетилаца, направивши мали осврт на вишегодишње излагање у оквиру овог пројекта, али и издвајајући идејну концепцију као његов главни носилац, да је град Београд место где настају идеје и дела, и да је баш он право место у којем их треба приказати публици. 



„Није у питању Београд као град где ми сад сликамо препознатљиве екстеријере града, него је то место у коме ми постојимо, радимо, и хоћемо да покажемо своју уметност а и кроз те своје радове да кажемо наше мишљење о нечему, можда и о граду, о неком доживљају, емоцији, познанству, итд. У питању је уметник који се изражава кроз свој рад, односно о стварима које су свима познате, али ми то радимо на један неочекиван начин, на један другачији начин, и то сада можете да видите на овој изложби“, појаснила је ауторка.



Додала је да се из године у годину труди да пружи простор младим уметницима, јер за њих овакво излагање представља својеврстан подстицај за даљи стваралачки рад.
 
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА