06.09.2024

Отворена изложба „Исходиште“ Адриане Поповић



Изложба „Исходиште“ ауторке Адриане Поповић отворена је вечерас у Великој Галерији београдског Дома Војске Србије.
 
Међународно призната вајарка овом приликом је по први пут српским поштоваоцима уметности представила 58 скулптура и 30 графика, као и девет уља на платну њеног оца Љубе Поповића, међу којима је и његов једини аутопортрет.


 
Сви експонати су, за ову прилику, допремљени из Париза, где ауторка живи и ради као професор вајарства и керамике, те је, како је навела директорка Дома Војске Србије пуковник Биљана Пашић, рад на реализацији изложбе био изузетно захтеван.

„За све нас који смо претходних месеци радили на њеној реализацији, која је била изузетно захтевна, уз несебичну помоћ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, предузећа „Милан Благојевић – наменска“ и Модерне галерије Ваљево, ово је одговарајућа круна – вредна сваког уложеног ангажмана“, рекла је пуковник Пашић истичући да је скулпторка својим филигранским умећем у керамици изнела читав један свет, који никога не оставља равнодушним.
 

Подсетивши присутне на интервју Љубе Поповића за тадашњу „Војску“ из 2002. године, пуковник Биљана Пашић указала је на то да је Адриана Поповић идејна наследница свог оца, која кроз скулптуре и графике наставља да трага за одговорима на питања ко смо, шта смо и куда идемо.
„Њен скулпторски рад отишао је до обала поимања далеке будућности. Настојећи да понуди свој уметнички и интелектуални доживљај - човека будућности – Адриана Поповић ваја биће које носи своју људскост у прошлом и садашњем времену, као и у оном које прижељкујемo као будуће. И заиста када се окренемо око себе и пажљиво погледамо Адрианине скулптуре и графике и Љубине слике видећемо ту узајамну везу – генетску и идејну“, рекла је пуковник Пашић.
 

Изложбом „Исходиште“ Адриана Поповић обележава две деценије свог стваралаштва, водећи се речима свог оца да је „најзначајнији траг, онај који остављаш међу својим људима“, приредила ју је у земљи из које потиче.

„Излагање својих радова у Београду доживљавам као повратак кући. Изузетно ми је важно да осетим, видим и чујем какву ће реакцију изазвати моје скулптуре овде у Београду. Изложба се зове „Исходиште“, то је исходиште одакле потичем, извор енергије који носим, али и који мене носи, хранарина за душу, атмосфера између хаоса, носталгије, али и апсурда и нежности која обликује моје скулптуре, донела сам у простор са кога потичем – то јесте суштина ове изложбе“, рекла је ауторка истичући да њене скулптуре дефинишу принципи флуидности и порозности – прихватање другог и другачијег, те да се нада да ће их на тај начин доживети и српски поклоници уметности.
 

Адриана Поповић током 20 година стваралаштва бележи више од 30 колективних и девет самосталних изложби организованих у Француској и Тел Авиву. Јубиларну самосталну изложбу ауторке, уједно и прву ретроспективу у Србији, свечано је отворила директорка Народног Музеја Србије Бојана Борић Брешковић. Том приликом, Брешковић је истакла да скулптуре ауторке остављају снажан утисак на први поглед, испуњене дубоким садржајем позивају на отчитавање историје уметности, филозофије, социологије, све до питања еротике, родне равоправности, права жена и екологије.



„Док трага за суштином и обликом човека будућности, Адриана урања у своје сопствено исходиште. То имагинарно место, пуно истинских смерница, вредносних оријентира и осећаја припадности – простору, идеји, народу – одређује све нас. Као што је одредило и Љубу Поповића и Адриану Поповић – у свим њиховим посебностима, и преовлађујућим сличностима – које ћемо полако откривати и препознавати док траје изложба“, рекла је Брешковић, указујући на погодан одабир Галерије Дома Војске Србије као домаћина изложбе, будући да је током 75 година постојања и рада, овај простор био исходиште многим великим уметницима 20. века између осталих и Љуби Поповићу.



Свечаност поводом отварања изложбе увеличала је и виолинисткиња Соња Калајић извођењем ауторске композиције „Ватра-Сузе“ и несвакидашњим извођењем чувене шансоне Едит Пјаф на столарској тестери.



 Изложба „Исходиште“ биће отворена до 19. октобра.
 
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА
videoВИДЕО ГАЛЕРИЈА
Обраћање директора Медија центра "Одбрана" пуковника Биљане Пашић
Обраћање ауторке изложбе Адриане Поповић
Обраћање директорке Народног музеја Србије Бојане Борић Брешковић
Отварање изложбе „Исходиште“ Адриане Поповић