11.09.2024

Отворена изложба „Лубарда – једна прича“ у Крагујевцу



Изложба под називом „Лубарда – једна прича“, вечерас је представљена у Музеју „21. октобар" и Галерији Народног музеја Шумадије у Крагујевцу. Изложба је реализована у сарадњи Медија центра „Одбрана“, Музеја Југославије и Куће легата и пред јавност излази са богатим фондом сликарских радова, од којих неки представљају датум у историји југословенске уметности, како по својој експресији и уметничком изразу, тако и по друштвеном утицају на потоње генерације стваралаца и сликара.


Поставку „Лубарда – једна прича“ чине дела аутора која нису део сталне поставке у Легату Петра Лубарде, нити су излагана у овом обиму, дела из уметничке збирке Дома Војске Србије употпуњена одабраним делима из фонда Музеја Југославије (дата на поклон председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу), а у знак обележавања 50 година од смрти великог сликара. Поред слика и цртежа на изложби ће се наћи и архивска фото – грађа Куће легата,  до сада непозната јавности, фото-архива Дома Југословенске народне армије (сада Медија центра „Одбрана”). Ауторски тим изложбе чине кустоскиње Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана”, Дина Павић из „Куће легата“ и Ана Панић из Музеја Југославије. Визуелни идентитет каталога и изложбе дело је Александре Капор из Медија центра „Одбрана”.



Као сликар, Петар Лубарда представља име које је најавило нова кретања у југословенској уметности, почетком педесетих година прошлог века. Његове радове краси реалистички израз у јакој палети, на граници фантастичног што се лако прелази, уз дозу немира и трагичних предосећаја. Почео је излагати врло млад, а једно од галеријских простора које није могао да заобиђе био је некадашњи „Ратнички дом“ (сада Дом Војске Србије). Сарадња датира од тридесетих година прошлог века (поставка с пределима из родног краја), те је сасвим разумљиво да се у Уметничкој збирци Галерије Дома Војске Србије, између осталих, чувају и радови Петра Лубарде. У периоду зреле каријере, Лубарда излаже и у Бечу, Паризу, Њујорку, Калкути, али и у Дому Југословенске народне армије, 1962. и 1964. године. На овој изложби гледаоци ће поново моћи да виде слике из Уметничке збирке Галерије Дома Војске Србије, и то четири дела која припадају његовој међуратној фигуралној фази (Село Љуботињ, 1933; Кикиригџија, 1934; Збег из Шпаније, 1936; Маслиник, 1939), и преостала четири која припадају периоду након Другог светског рата, када након херојског циклуса сликар улази у фазу која је обележена другачијом иконографијом промењене структуре слике, скоро апстрактне (Црногорски мотив, 1961; Устанак, 1966; Мотив са Саве или Сунце над Савом, 1967; Рађање језера, 1970).



На отварању изложбе публици су се обратили директорка Музеја „21. октобар“, госпођа Маријана Станковић, испред Медија центра „Одбрана“ Јелена Кнежевић, начелник Галерије Дома Војске Србије и музејски саветник, затим музејски саветник Ана Панић испред Музеја Југославије, док је у име „Куће легата“ поздравну реч имала Дина Павић, кустос.
 


Поставку „Лубарда – једна прича“ свечано је отворила др Анђелка Стојковић, заменица председника Скупштине града Крагујевца.

Изложба се може видети до 15. октобра.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА