17.09.2024

Отворен сајам књига у Бања Луци



Медија центар „Одбрана“ на Сајму књига у Бања Луци

Беседом књижевника и академика Милосава Тешића отворен је 29. Међународни сајам књиге „Бања Лука 2024“. Академик Тешић подсетио је присутне да је права књижевност у свету сваколиких зала истинска оаза. Књижевност не сме да прихвати неолиберално гесло „политичке коректности“ јер тиме остаје на површини стваралаштва. Он је указао и на погубност занемаривања сопствене књижевне традиције и сопствене културе, апелујући  на издаваче да користе ћирилично писмо, подсећајући да је ћирилица потпуно саображена особеностима српског језика. Без тога, књижевност остаје без литералног значаја и постаје само роба на рафу.  



Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић истакла је  јединствену вредност књиге и читања. Сајам књига у Бања Луци израстао је у културну институцију која спаја важне писце и издаваче, рекла је она, додавши да је то и прилика да се промовише читање као кључ за боље разумевање себе и света који нас окружује. Она се такође захвалила Гласу Српске на организовању Сајма, као и Министарству културе Републике Србије на подршци.



Тема овогодишњег Сајма је сећање на лик и дело сјајног књижевника Бранка Ћопића, као и представљање продукције домаћих и страних издавача,  уз низ пратећих програма. У тај тематски оквир уклопио се и Медија центар „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије са својим издањима, пре свега едицијама „Војна техника“ и „Војно наоружање“, али и насловима којима чува сећање на велике догађаје не тако давне прошлости, као што су „Рат изгубљене генерације“, „Битка на Кајмакчалану“, „Режирање хуманитарне катастрофе“. На штанду МЦО  изложене су и књиге које разматрају озбиљна геополитичка питања, „Нова геополитика Русије“ и „Западни Балкан у раљама небезбедности“, као и низ других издања, међу којима посебно место заузима монографија о Милутину Миланковићу. Mинистарка просвјете и кулутуре Републике Српске Жељка Стојичић и изасланик одбране Републике Србије у БиХ потпуковник Милан Дулановић посетили су штанд Медија центра „Одбрана“ где су их уредници упознали са новим насловима војног издавача.  Сајам књиге  традиционално се одржава у халама Бањалучког велесајма. Организатор сајма је Глас српске, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске.