18.09.2024

„Исповести југословенске модерне” у Поклон збирци Рајка Мамузића у Новом Саду



Више од 40 радова на папиру из Уметничке збирке Галерије Дома Војске Србије у Београду чине изложбу „Исповести југословенске модерне”, која је вечерас свечано отворена у Галерији ликовне уметности – поклон збирци Рајка Мамузића у Новом Саду. Дела су рађена у техникама цртежа, акварела, пастела, гваша, темпере и припадају најзначајнијим ауторима 20. века на југословенском простору.



Посетиоце који су дошли да их погледају поздравио је директор новосадске Галерије ликовне уметности, Владимир Врањковић, напоменувши да сарадња између тог уметничког кутка који носи име по Рајку Мамузићу и Галерије Дома Војске Србије траје од 2014. године, када је започела изложбом седам уметника, названом „Паралеле, сликарство и таписерије“, и да је више пута била плодоносна.
- Ова 2024. нам је година јубилеја у којој славимо 50 година од отварања галерије за јавност и истовремено 110 година од рођења колекционара Рајка Мамузића - рекао је директор Врањковић.



Пред јавношћу се, како је навела начелник Галерије Дома Војске Србије, Јелена Кнежевић, налазе радови на папиру чувених уметника попут Љубомира Љубе Ивановића, Саве Шумановића, Стојана Ћелића, Предрага Пеђе Милосављевића, Младена Србиновића, Мила Милуновића, Габријела Ступице, Николе Мартиноског, Златка Прице.
 - Ова изложба први пут је приказана 2015. године у Галерији Дома Војске Србије, након чега је гостовала у народним музејима Панчева, Врања, Зрењанина, Смедеревске Паланке као и у Културном центру Инђија. Уметничка збирка Галерије Дома Војске броји око 1.500 дела ликовне и примењене уметности и чине је четири целине: Збирка слика, Збирка радова на папиру, Збирка скулптура и Збирка примењене уметности. Радови на папиру, после слика, најбројнији су сегмент фонда. Колекција је формирана на основу учешћа уметника на ангажованим изложбама у организацији Галерије Дома ЈНА, самосталних изложби, учешћа на колонијама и одслужењу војног рока – појаснила је начелник Кнежевић и захвалила домаћинима који су омогућили да се овај мали део колекције Галерије Дома војске представи новосадској публици.



Радови су настајали у периоду од једног века, тако да збирка обухвата готово читав 20. век, а обилује и разноликошћу тема: од мртве природе, портрета, екстеријера, ентеријера, до крајње ангажованих радова на тему Народноослободилачке борбе и рата.
- Овде се налазе и уметнички радови који не спадају у ангажоване, као што су мртва природа или неки пејзажи, јер ова изложба на један начин описује читаву нашу уметничку збирку, која је врло јединствена због тога што су, сем у ангажованој уметности, уметници имали могућности да се изразе и у различитим техникама, али и различитим темама. Будући да наша галерија припада Министарству одбране и Војсци Србије, војници који су некада били на одслужењу војног рока, а завршили су Факултет ликовних уметности и Факултет примењених уметности, могли су након обавезне војне обуке да реализују изложбе – појаснила је Кнежевићева.



Изложбу су организовали Медија центар „Одбрана”, специјализована војна установа Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије и Галерија ликовне уметности – поклон збирка Рајка Мамузића.
Љубитељи уметности поставку могу погледати до 15. октобра 2024. године, а стручно вођење кроз њу биће приређено 2. октобра у 14 часова.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА