20.09.2024

Отворена изложба „Са друге стране” у Малој галерији Дома Војске Србије



У различитим ликовним дисциплинама и техникама, попут слика, цртежа и објеката, кроз 53 рада креирана је изложба „Са друге стране”, ауторке Снежане Петровић, која је вечерас свечано отворена у Малој галерији Дома Војске Србије. Поставка уметнице, чија дела припадају фигуративном надреализму и фантастичном сликарству, прати њено стваралаштво од 2020. до 2024. године. Циклус изложених радова започиње кроки цртежима у форми ликовног дневника који је Петровићева водила током ковид карантина 2020. године и прати тадашњу актуелну светску ситуацију.



Поздравивши посетиоце начелник Одсека за организацију догађаја у Дому Војске Србије Драгана Марковић истакла је да су две изложбе обележиле овогодишњу излагачку сезону – изложба скулптура Адриане Поповић и ова изложба слика Снежане Петровић. Она је напоменула и да у овом тренутку још две изложбе Галерије Дома Војске живе ван наших галерија: „Лубарда – једна прича“, у Музеју „21. октобар“ и Галерији Народног музеја Шумадије у Крагујевцу, као и пре два дана отворена изложба радова на папиру „Исповести југословенске модерне“ у Галерији ликовне уметности – поклон збирци Рајка Мамузића у Новом Саду.



- Снежанини радови очигледно, после атељеа, поприлично брзо налазе пут до најзначајнијих галерија и музеја света, као и многих приватних колекција. То и не чуди... Јер, бити свој, смислено другачији, понудити један ликовно заокружени свет који се препознаје без читања потписа врхунски је домет сваког уметника – појаснила је начелник Марковић.

Пожелевши добродошлицу посетиоцима њене самосталне изложбе ауторка Снежана Петровић захвалила је, између осталих, Галерији Дома Војске Србије на дивној прилици да се њени радови нађу у фантастичном простору Мале галерије.



- Већина објеката на изложби реализована је од делова прикупљених на војном отпаду уклопљених у једну уметничку форму и целину, тако да се то тематски баш лепо уклопило у овај простор Дома Војске Србије – нагласила је сликарка Снежана Петровић.

Ова уметница наклоњена је традиционалним вредностима слике, а традиција је место на коме старо сија једним новим, али оплемењеним сјајем, истакао је отварајући изложбу ликовни критичар и књижевник Драган Јовановић Данилов, подсетивши да је сво сликарство Снежане Петровић у кодовима фантастике.



- Када погледате њене слике то је једна специфична иконографија коју не можете наћи код неких других уметника. Она не осећа свет пагански, већ врло јасно, трезвено, са свешћу о ономе што слика. Ми овде заправо видимо један музеј Снежаниних снова и ове слике су кутије које га представљају. Иако су малих димензија њени радови крију унутрашњу огромност и чувају монументалност – нагласио је Јовановић Данилов додавши да су они Снежанино самоиспитивање, самосагледавање, самоосветљавање путем којих она истражује просторе неке своје езотеријске интиме.

Изложена дела се, иначе, поетиком и ликовношћу настављају на претходна два ауторкина серијала: „Импровизаријум” (2018–2019) и „Мали кабинет мистерије” (2019), али и отварају нова питања и могућности у њеном уметничком истраживању.



Снежана Петровић досад је реализовала 24 самосталне изложбе у земљи и иностранству и учествовала на 233 групне поставке. Запослена је као доцент на Катедри за графику, Академије уметности Универзитета у Новом Саду, а за свој рад добила је бројна признања, попут награде „Момо Капор” за ликовну уметност за 2023. у Београду, Награде жирија на 6. Токијском међународном тријеналу мале графике 2018. у Јапану и Специјалне и откупне награде жирија на 10. Међународном бијеналу графике „Premio Acqui 2011” у Италији. Њени радови налазе се у бројним приватним колекцијама, али и националним галеријама и музејима у свету.



Најновију изложбу у београдском Дому Војске Србије публика може погледати до 19. октобра.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА
videoВИДЕО ГАЛЕРИЈА
Отварање изложбе „Са друге стране” у Малој галерији Дома Војске Србије
Отварање изложбе „Са друге стране” у Малој галерији Дома Војске Србије