Магазин „Одбрана“ број 389



У најновијем броју „Одбране“ читајте о најважнијим активностима у Министарству одбране и Војске Србије током септембра.

Након рубрике „У фокусу“, која доноси њихов сажети приказ, вашој пажњи препоручујемо „Стајну тачку“, посвећену свечаној промоцији најмлађих официра Војске Србије, на којој је у прве официрске чинове промовисано 177 кадета Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије.

Одељак „Систем“ отвара богато илустрована репортажа са Приказа способности Војске Србије на Војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници, у којем је учествовало више од шест хиљада припадника, уз преко две и по хиљаде средстава наоружања и војне опреме и више од педесет ваздухоплова.

Следи прича о тактичкој вежби специјалних јединица „Дрина 2024”, одржаној почетком месеца за нама у рејону планине Гучево, уз присуство највишег државног и војног врха, а онда и текст о актуелном тренутку Мешовите артиљеријске бригаде. Централна рубрика „Одбране“ доноси и својеврсну ретроспективу различитих видова обуке коју су током месеца за нама континуирано пролазили припадници Војске Србије.

Октобарски број Вашег магазина дужну пажњу посвећује јубилеју, 125. годишњици Уметничког ансамбла Министарства одбране  „Станислав Бинички“, а његова рубрика „Арсенал“, намењена превасходно љубитељима војне технике, представља претечу модерних аутоматских пушака, ФГ 42.

Пишемо и о два стручна скупа која је током септембра организовала Војномедицинска академија - 23. Међународном конгресу офталмолога Србије и и симпозијуму „Савремени приступ у организацији рада медицинских сестара и здравствених техничара“.

Рубрика „Историја“ из пера др Маријане Т. Мраовић доноси изузетно занимљиву причу о радио-пропаганди на територији окупиране Србије у Другом светском рату, а ту је и текст о Шапцу, једном од градова хероја у Великом рату, који је у том планетарном сукобу, услед зверстава аусторугарске војске, изгубио више од половине становника.

Много је разлога да набавите нови  број „Одбране“, магазина који се чита и чува. 

Садржај броја 389

Наслов чланка Рубрика
Садржај Садржај
Фото коментар Актуелно
ВОЈСКА ЈЕ ПОНОС ОТАЏБИНЕ Актуелно
ЗАСТАВА 2024 Прикази
125 ГОДИНА СА ВАМА Јубилеји
САРАДЊА ВОЈНОГ И ЦИВИЛНОГ ЗДРАВСТВА Здравство