Војна служба безбедности и војна полиција (1944–2024)



Група аутора
Тврди повез, ф. 22×28 cm, 264 стр.
Шифра: 111574 • Цена: 1,980,00 • Са попустом: 1.584,00
 
Војна служба безбедности и војна полиција у периоду омеђеном 1944. и 2024. годином представља тему којом се, поред њене важности и атрактивности, готово нико од историчара до сада није бавио. Томе је допринела и чињеница да је рад тих служби добрим делом прекривен велом тајности, а да су извори на основу којих се реконструише прошлост мањим делом доступни.

Анализом неколико стотина оригиналних архивских докумената и великог броја експертских интервјуа, аутори бележе место, улогу војне безбедности и њених институција у оружаним снагама, њихове тежишне задатке, организацију, формацију и систем руковођења, од настанка до данашњих дана. Добијена сазнања нису ни апстрактна ни ванвременска – директно су уклопљена у амбијент деловања спољњег и унутрашњег непријатеља, у односу на кога су предузимане мере самозаштите у оружаним снагама и према коме су деловале службе безбедности.

Монографија је незаобилазна литература за студенте основних студија на војним и полицијским академијама, као и факултетима безбедности. Садржај се препоручује за даља историјска, социолошка и друга истраживања, те као занимљиво штиво онима које интересује ова проблематика.