22.10.2024

Промоција књига из едиције „Посебна издања“



У сали за промоције на штанду Министарства одбране и Војске Србије промовисане су нове књиге из едиције „Посебна издања.“
О књигама „Витезови цара Уроша“ и „Век војних ознака у Србији 1845-1945“, разговор са ауторима Бошком Антићем, Петром Јордановим и Душаном Бабцем водила је др Александра Пећинар, уредник у Редакцији „Војна књига“ Медија центра „Одбрана“.

Публикација „Витезови цара Уроша“ представља сведочанство о дејствима 243. механизоване бригаде на подручју Косова и Метохије. Састављена у хронолошком кључу, ова књига прати развој људских судбина од очекивања агресије до њене разорне моћи и тешких последица за нашу земљу.

Уредница издања др Александра Пећинар упознала је слушаоце са геополитичким контекстом дешавања у којима је учествовао Приштински корпус Треће армије Војске Југославије, с примарним задатком да штити државну границу, бранећи територијални интегритет земље.



Бошко Антић, контраадмирал у пензији, као непосредни учесник дешавања одлучио је да искористи документа која је користио у припреми ратног дневника генерала Павковића не би ли у најбољем светлу приказао јединицу која је у одлучујућим борбеним дејствима превагнула својим квалитетима. Најбољи квалитет, по његовом мишљењу, јесте документарност, односно сведочанства учесника у рату.



„Књига је назив добила по цару Урошу који је главни град имао у Неродимљу, оставши у сенци старијих Немањића. Касарна 243. механизоване бригаде била је у близини његовог дворца“, открио нам је контраадмирал Антић.

Аутор „Век војних ознака у Србији 1845-1945“, Душан Бабац, дугогодишњи је сарадник Медија центра „Одбрана“ за који је публиковао књиге с темом учешћа српске војске у ратовима за ослобођење 1876-1918. године. Кроз своју библиографију показује изврсно знање о историји наших оружаних снага, а његова последња монографија представља прави бисер за љубитеље војне старине и антикварних обележја.



Рекао је да монографија прати стогодишњи период униформисања српске војске, и да њено означавање има узоре у европским земљама. Делови униформе српске војске постали су делови народне ношње, и као део националног визуелног идентитета постали јединствени случај у свету.



Користећи превасходно језик симбола, др Александра Пећинар, сматра да ова књига треба да осветли неке мање познате сегменте наше историје, и причу о војном означавању у Србији приближи многим читаоцима који до сад нису имали додирних тачака са оваквом врстом прошлости.

Промоција књиге „Соколови поломљених крила“ реализована је сигурним наступом уреднице мр Снежане Ђокић, која нас је подсетила на идејну замисао едиције „Сведок“, којом Медија центар „Одбрана“ наставља да развија „културу сећања“ на велике тренутке савремене историје.



Уз тезу да је реч о крајње необичној прози, књига је уједно и ода жртвама палим 1999. године. Потпуковник Владимир Почуч, уредник у Редакцији „Војна књига“ читањем одабраних делова књиге настојао је да публици што више приближи емотивну боју догађаја о којима ће се тек читати и разговарати. 



Тематски се настављајући на претходно промовисано издање, уследио је приказ издања у форми компакт диска „Пали су непобеђени“ који су приредили Добрила Копривица и Иван Крвавац. На више од 1.100 страна ово издање доноси основне информације о погинулим браниоцима отаџбине 1990-1999. године. У ту сврху Удружење породица палих бораца у ратовима 90-их година Републике Србије као покровитељ овог истраживања сачинило је базу података за 5.775 погинулих припадника оружаних снага.



Добрила Копривица као председник Удружења породица палих бораца 90-их година Републике Србије открила је коме је посвећен рад на овом пројекту.
„'Пали су непобеђени' посвећено је неговању успомена на борце погинуле у ратовима од 1990. до 1999. године, на простору бивше Југославије. Онима који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине, за правду и слободу српског народа и других народа који са њим живе у пријатељству и слози.“



Сарадник на пројекту Иван Крвавац учествовао је у изради базе података као млад официр, помажући Удружењу породица палих бораца да створе основу за помоћ породицама палих бораца.



Пуковник др Слободан Ђукић, предавач војне историје на Војној академији, истакао је велики значај труда и залагања Удружења породица палих бораца, које је успело овим издањем да сачува сећање на оне који су дали своје животе за нашу земљу.

 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА