24.10.2024

Издања едиције „Медицина“ на београдском сајму књига



На 67. Међународном београдском сајму књига, у оквиру промотивног програма „Медија центра „Одбрана“ данас су промовисана нова издања из едиције „Медицина.“

Уз присуство руководећег кадра са Војномедицинске академије, а уз стручно вођење Мирјане Сандић, уреднице из Редакције „Војна књига“ Медија центра „Одбрана“, заинтересованом кругу јавности презентован је наставно-научни садржај за потребе војног школства, али и књига „Лековито биље у служби здравља“, коју потписују Весна Килибарда, Силвија Добрић и Вања Тадић.

У ауторском предговору књиге „Лековито биље у служби здравља“ константована је глобална потреба да се коришћењем плодова природе спроводи медицинска нега и лечење, али и савремени тренд да се друштво, услед замора и немогућности у коришћењу синтетских лекова враћа фитотерапији. Књига је тематски подељена на општи и специјални део, на историјат, развој и законску процедуру, са једне, и на информације о лековитим биљкама и препаратима, са друге стране. Рецензент др Софија Ђорђевић, мишљења је да ово издање представља преглед најновијих података из области фитотерапије, извршен у складу са препорукама међународних здравствених организација.

Мирјана Сандић подсетила је да се међу првима који је писао о лечењу лековитим биљама наводи име Васе Пелагића, средином 19. века, а да његово занимање за ову грану медицине, у 20. веку, својим радом продужава проф. др академик Јован Туцаков. Сумирајући основну поруку ове књиге закључила је да је књига „Лековите биље у служби здравља“ једно од првих издања у нашем веку достојно да настави пут великих дела.



Ауторка др Весна Килибарда, професорка на Медицинском факултету ВМА, изнела је који квалитети ово издање издвајају од других:
„То је начин на који смо приказали ове биљке, односно лековите биљне сировине које су употребљене и најчешће коришћене. Нисмо се држали народних предања и веровања, колико смо се ослонили на оне монографије које је дала Европска агенција за лекове, и оно што је потврђено клиничким студијама“, појаснила је др Килибарда, додајући да је описано 180 биљака, које су регистроване или као биљни лекови или као традиционални биљни лекови.



Други потписани аутор, проф. др Силвија Добрић открила је да порекло ове монографије лежи у уџбенику који су професори Медицинског факултета ВМА користили за предавања студентима на основним студијама, у оквиру изборног предмета „Фитотерапија.“



Вања Тадић, испред Института за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ рекла је да су у књизи пописане многе биљне дроге, које иако се традиционално примењују немају званичне монографије. Она је истакла да су све ове биљке поменуте зато што се налазе у чајним мешавинама у оквиру производног програма Института за проучавање лековитог биља, са потврђеном и традиционалном, безбедносном применом. 



Приручници за потребе Медицинског факултета ВМА и Универзитета одбране, „Оториноларингологија са максилофацијалном хирургијом“, „Практикум из урологије“, „Атлас тромбоемболијске болести плућа“ и „Видео-асистирана торакоскопска хирургија (ВАТС)“, намењени, превасходно, студентима на основним и специјалистичким студијама медицине, промовисани су у оквиру разговора који је уредница Мирјана Сандић водила са деканом Медицинског факултета ВМА проф. др Соњом Марјановићем, проф. др пуковником Миланком Милојевићем,  проф. др пуковником Небојшом Марићем, проф. др пуковником Зораном Јовићем, као и проф. др Владимиром Банчевићем.

Монографија „Медицински факултет ВМА УО – првих 15 година“ представља јединствену анализу досадашњег развоја и деловања ове ускоспецијализоване установе, која је школовањем кадета за официрски и медицински позив постала препозната у систему одбране.



Декан ове установе, проф. др Соња Марјановић у уводу публикације написала је да се настанак и развој Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране не може одвојити од Војномедицинске академије, и да још од формирања прве Централне војне болнице започиње школовање санитетског кадра.



Пуковник др Миланко Милојевић, начелник Клинике за ОРЛ ВМА и ванредни професор  на Медицинском факултету ВМА изразивши наду у добар пријем уџбеника „Оториноларингологија са максилофацијалном хирургијом“ изјавио је да је он превасходно намењен студентима медицине на Медицинском факултет ВМА Универзитета одбране, али и свим другим студентима медицинских факултета у Републици Србији, јер представља добру основу за усавршавање у овој области.



Захваливши се на позиву за учешће на овој промоцији, проф. др пуковник Зоран Јовић, начелник Клинике за кардиологију ВМА рекао је да „Атлас тромбоемболијске болести плућа“ представља јединствено издање не само на нашим просторима, већ и у свету, будући да је 31 најтежи пацијент са акутном и хроничном формом тромбоемболијске болести плућа успешно лечен на ВМА.



Професор др Владимир Банчевић исказао је част што има прилику да говори пред многобројном публиком, али и да је у претходном периоду сарађивао са Редакцијом „Војна књига“ Медија центра „Одбрана.“ Он је изјавио да је у „Практикуму из урологије“ покушао да студентима омогући да лакше и брже, на савремен начин, савладају тематски садржај који их очекује у раду на клиникама опште праксе.



Пуковник др Небојша Марић, професор на Медицинском факултету ВМА и начелник Одељења за грудну хирургију Клинике за грудну и кардијалну хирургију ВМА истакао је да је привилегија да се у нашој земљи ради видео-инвазивна грудна хирургија, посебно у установи као што је Војномедицинска академија. Он је додао да је са хируршког аспекта врло тешко сакупљени материјал сублимирати у уску форму, али верује да је читаоцима пружио конкретне и практичне савете у овој области.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА