25.10.2024

Промоције Медија центра „Одбрана“ током седмог дана београдског сајма књига



Медија центар „Одбрана“ је током седмог сајамског дана на штанду Министарства одбране и Војске Србије искористила прилику да окупљеним љубитељима војне књиге промовише нова издања из едиција „Војна техника“ и „Монографије“.

У првом блоку промотивног програма о књизи „Савремени стратешки бомбардери са наоружањем“ и каталогу „Краљевско ваздухопловство 1912-1940“ говорили су уредници из Редакције „Војна књига“, потпуковник Владимир Почуч и мр Снежана Ђокић, уз ауторе Драгана Цветковић и Ивану Цветковић, као и Драгана Шалера.

Дело „Савремени стратешки бомбардери са наоружањем“, намењено широј читалачкој публици, обухвата најинтересантнију категорију авиона једног војног арсенала, који представљају централни стуб одбрамбене стратегије многих војски света. Реч је о летелицама у сенци, способним да носе, односно транспортују и лансирају, широк спектар наоружања, укључујући и конвенционално наоружање и убојна средства са нуклеарним бојевим главама. Оне имају проширену аутономију, значајну носивост и опремљене су напредним системима навигације и наоружања, па могу деловати самостално или у координацији са другим снагама, изводећи прецизне ударе у мисијама одвраћања и принуде.



Професор др Драган Цветковић истакао је да се стратешки бомбардери поново враћају у жижу интересовања, указујући на њихову спефицичност, како у погледу функционисања, тако и у погледу пројектовања, будући да је њихов основни задатак да дубоко зађу у непријатељску територију, уништавајући инфраструктуру.



Намењен колекционарима и заљубљеницима у војну технику, каталог „Краљевско ваздухопловство 1912-1940“, аутора Драгана Шалера, нуди вешто сачињену колекцију од 25 постера, цртежа авиона који су коришћени од краљевине Србије до краљевине Југославије. Аутор је из низа различитих ваздухоплова одабрао да представи најзначајније и најзанимљивије моделе, као и оне које је по лиценци производила ваздухопловна индустрија краљевине Југославије.



Уредник овог каталога Снежана Ђокић је у свом уводном излагању истакла да је аутор, користивши се својим личним интересовањима, успео да од пасије направи јединствено дело које се препоручује заљубљеницима у ратно ваздухопловство.



Аутор Драган Шалер, коментаришући историјске епизоде које стоје иза нацртаних модела, присутној публици је на узбудљив и интересантан начин испричао причу о судбинама људи и апаратима којима су управљали, а који су га инспирисали да путем слика јавности приближи помало и заборављене продукте наше војне индустрије.

У другом блоку програма презентован је каталог Галерије Дома Војске Србије „Седам деценија посвећености“, који покрива временски период од 1953. до 2023. године. У промоцији су учествовали мр Снежана Ђокић из Редакције „Војна књига“, др Маријана Мраовић из Војног архива и Јелена Кнежевић, начелник Галерије Дома Војске Србије,  музејски саветник, уједно ауторка ове публикације.

Издање Медија центра „Одбрана“ нарочито ће привући љубитеље уметности који су посећивали Галерију Дома Војске Србије. Каталог прати истоимену изложбу којом је обележено 70 година трајања ове институције, која заузима значајно место у обликовању уметничког израза и тако успоставља интеракцију између уметника и публике. Кроз приказ своје уметничке збирке, Галерија је и комплексан одраз културно – историјских прилика које су резултовале њеним дисконтинуитетима, али и позитивним променама.



Снежана Ђокић је саговорнике најавила кратким резимом књиге, који обухвата историјат Галерије, њену уметничку збирку, и каталог репродукованих дела из збирке.



Рецензент публикације, др Маријана Мраовић истакла је да ова књига представља део диптиха, уз импресивну и стручно припремљену изложбену поставку, која је приређена у Дому Војске Србије, средином децембра прошле године.



„Каталог, као и сама изложбена поставка, представљају својеврсно сведочанство историјата, континуитета, традиције и значаја Галерије и галеријског фонда за ликовни живот престонице. Суштински, каталог је много више од тога: можемо рећи да је то први и једини свеобухватни приказ историјата Галерије Дома Војске Србије у рангу монографије“, закључила је др Мраовић.



Ауторка Јелена Кнежевић, уз захвалност на великом одзиву публике, поред исцрпно пружених информација о развоју галеријског простора Дома Војске Србије, искористила је прилику да напомене да је ово трећа публикација која се бави излагачком делатношћу Дома Војске, а да је прва објављена 1968. године, у знак обележавања петнаестогодишњице рада, тада Дома ЈНА.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА