26.10.2024

Садржајан дан на штанду Министарства одбране и Војске Србије



На штанду Министарства одбране и Војске, а током осмог сајамског дана, Медија центар „Одбрана“ је публици представила књиге, од којих су неке добиле и своје треће издање.
 
Претходно је штанд посетио Патријарх српски Порфирије коме су издавачку делатност Медија центра „Одбрана“ презентовали потпуковник Владимир Почуч и мр Снежана Ђокић из Редакције „Војна књига“. 



Медија центар „Одбрана“ као једна од организационих целина Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, успела је да едицијом „Ратник“ догађаје из наше блиске прошлости употпуни сведочанствима непосредних учесника. У њих улазе и књиге „Битка на Кошарама“ и „Битка за Паштрик“, приређивача Раденка Мутавџића, бившег главног и одговорног уредника магазина „Одбрана“, поред којег су на данашњој промоцији говорили уредник из Редакције „Војна књига“ Мирјана Сандић и генерал у пензији, Стојан Коњиковац, учесник у бици за Паштрик. 

Два пројекта, базирана на принципу пренесеног искуства с терена, окупила су слојеве војничке структуре, од руководећег до извршног елемента, конкретизујући шта је стајало иза војничке наредбе „Нема назад, иза је Србија“. Недвосмислено и јасно, изјаве учесника подсећају нас у којој мери је потребно заложити појединца како би се одбранила отаџбина. 



Износећи садржај у кратким цртама, Мирјана Сандић каже да је у књизи „Битка за Кошаре“ забележено 35 изјава припадника 53. граничног батаљона, 125. моторизоване бригаде и 63. падобранске бригаде, о дешавањима у којима је животе изгубило 108 људи, док су у књизи „Битка за Паштрик“ објављене изјаве 18 припадника 549. моторизоване бригаде, 55. граничног батаљона и других делова јединица Приштинског корпуса Војске Југославије, посвећене успомени на 87 изгубљених живота.



Приређивач записа Раденко Мутавџић, као некадашњи руководилац у Медија центра „Одбрана“, открио је који су разлози стајали иза покретања едиције „Ратник“ у којој су се нашле књиге „Битка за Кошаре“ и „Битка за Паштрик“:
„Едицију 'Ратник' у оквиру војног издаваштва покренули смо из два разлога: због истине и због историје; због истине, јер се о догађајима на Косову и Метохији и супротстављању НАТО агресији 1999. године једно време ћутало, а не треба да се ћути. И због историје, јер херојска одбрана Србије и Косова и Метохије, посебно на Кошарама и Паштрику улази у ред историјских битака за слободу Србије, које ће, верујем, историја памтити и помињати, како због херојства и жртве оних који су се тамо борили и гинули за Србију, тако и због глобално-историјског контекста у коме сведочимо и данас“, нагласио је Раденко Мутавџић. 



Генерал у пензији, Стојан Коњиковац, који је у борби за Паштрик обављао дужност команданта Истуреног командног места у Шех махали, код села Планеје, истакао је начело одговорности као главно начело којим се треба руководити, не би ли се сачувала успомена на храбре војнике који су дали живот за отаџбину:
„Велика је одговорност свих нас учесника ових борбених дејстава, како би представили и информисали јавност о догађајима који су се у том времену збили, и да оставимо одређене трагове о тим догађајима, у писаном и електронском облику, јер то има посебан значај и за историјску науку“, рекао је генерал Коњиковац. 



Након потресних казивања с краја претходног века, уприличен је промотиван програм књига које није издао Медија центар „Одбрана“ али које су због сличне тематске природе биле представљене на штанду Министарства одбране и Војске Србије.



Две публикације, „Ничији хероји Јадранског мора“ и „63. падобранска бригада – модерни српски витезови“ презентоване су у духу монографија које имају јасну циљ и сврху, у одбрани части војничког позива и промовисања истог. 



О зборнику радова „Ничији хероји Јадранског мора“, објављеном под покровитељством Удружења ветерана ратне морнарице, говорио је генерал-потпуковник у пензији Радован Томановић који је у свом говору назначио важност дијалога о дејствима југословенске ратне морнарнице у преломним годинама за нестанак друге Југославије.  





Књига намењена дечјем узрасту, „63. падобранска бригада – модерни српски витезови“, представљена је од генерала у пензији Јелесија Радивојевића и пуковника у пензији Саше Стевановића, као и аутора Александра Миљевића, који су се сагласили да је од неоцењивог значаја за наш систем вредности да у падобранцима специјалне бригаде покушамо да пронађемо хероје нашег доба.





Роман „Да се не поздрављамо“, Саше Шајкића, пензионисаног заставника Војске Србије, чије издање не потписује уреднички колегијум Медија центра „Одбрана“, али је због тематике о којој сведочи и публике којој је посвећено, како каже потпуковник Владимир Почуч, уредник војностручне литературе, са задовољством представљено јавности. Поред аутора и уредника, реч је имао и пуковник у пензији Миодраг Капор из Удружења ветерана 72. специјалне бригаде.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА