26.03.2014

Представљена књига "Ваздушни рат над Србијом 1999"



У свечаној сали Дома Војске Србије представљена је књига „Ваздушни рат над Србијом 1999” др Бојана Димитријевића и генерал-мајора Јовице Драганића, чиме је на још један начин обележено 15 година од НATO агресије на нашу земљу. Промоцији су присуствовали министар одбране Небојша Родић сa сарадницима, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, представници Српске православне цркве, припадници јединица ВиПВО и други.

О књизи која обилује бројним фотографијама, илустрацијама и сведочанствима о рату 19 земаља НАТО против Србије, говорили су директор Института за савремену историју др Момчило Павловић, војнополитички коментатор „Политике“ Мирослав Лазански и аутори.
Истичући да је књига о ваздушним биткама над Србијом, вођеним током 78 дана НАТО бомбардовања плод вишегодишње сарадње двојице аутора, историчара заљубљеног у ваздухопловство и генерала ВиПВО заљубљеног у историју, директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић је, поздрављајући присутне, рекао да друго издање те књиге представља наставак сарадње војне издавачке куће са Институтом за савремену историју.

- Издавањем и промоцијом другог, допуњеног издања књиге коју је, још пре неколико година објавио Институт за савремену историју, желели смо да дамо допринос обележавању 15 година од НАТО агресије на Србију. У наредном периоду Медија центар „Одбрана“ објавиће још неколико наслова којима ћемо обележити значајне датуме из наше прошлости, првенствено поводом 100 година од почетка Првог светског рата - рекао је потпуковник Марковић.

Наглашавајући да књига „Ваздушни рат над Србијом 1999” представља детаљну ратну студију, не само о збивањима над небом Србије током 78 ватрених дана и ноћи, већ и специфичан поглед у недавну историјско-политичку прошлост на овим просторима, па и разлоге распада некадашње Југославије, директор Института за савремену историју др Момчило Павловић је рекао да је напад на Србију припреман много пре његове реализације.

- Захваљујући великом броју оригиналних докумената, које су аутори сабрали у овој монографији, представљен је потпуно нови поглед на овај рат. Довољна историјска дистанца омогућила је ауторима позицију објективнијег сагледавања једног атипичног сукоба са изразитом технолошком диспропорцијом противника, у условима потпуног борбеног окружења војно инфериорније стране. Без обзира на неуобичајено кратку дистанцу за доношење објективне научне оцене и представљање историјских догађаја, аутори се нису либили да дају свој поглед на догађаје који су крајем деведесетих година потресали не само простор некадашње Југославије и Балкана, већ и ширег, европског региона, па и света. Разарање Југославије и касније бомбардовање Србије имало је, и има, несагледиве историјске последице. Аутори су дали исцрпну слику не само бомбардовања српских градова које је трајало 78 дана, већ и догађаја који су претходили ваздушној борби над Србијом - истакао је др Момчило Павловић.

Веома похвално о књизи је говорио и Мирослав Лазански, који је препоручио књигу свим љубитељима занимљивог штива, како војног, тако и историјског.

- Књига представља ратну студију догађаја који је обележио крај 20. века. Анализу ефеката бомбардовања и ваздушних борби над Србијом, НАТО стратези су извршили много пре но што су то учинили наши војни стручњаци. Ова књига представља исцрпан, стручан, али истовремено и веома занимљив прилог тој анализи. Много тога је сада јасније, много тога разумљивије и лакше за објашњење. У књизи су изнети конкретни докази о стотинама поновљених маневара, о безбројним маскирањима, о успелим биткама Давида и неуспесима Голијата... Аутори су пропратили сваки напад на Србију, сваки улазак авиона у наш ваздушни простор, али су дали детаљан приказ и дејстава НАТО авијације у Босни и Херцеговини четири године раније. Приказали су промену понашања нападача, аргументовано доказали губитак почетне ароганције нападача и каснији страх од сваког напада. Ономе ко прочита ову књигу постаће дефинитивно јасно због чега НАТО пилоти, већ после неколико првих дана агресије, нису били сигурни да ће се из напада на Србију вратити у базе – рекао је Лазански.

Истичући да им је намера била да што верније, готово из сата у сат, прикажу 78 дана ваздушних борби над Србијом, аутори су истакли и неке семантичке, појмовне, па и доктринарне тешкоће с којима су се сусрели у раду на књизи.

- Ако нисмо увек знали да ли је била реч о агресији, ваздушном нападу, интервенцији, операцији, ако нисмо могли да подвучемо јасну границу око тога да ли је реч о рату, или не, ни једног тренутка се нисмо двоумили кад смо описивали патриотизам, храброст, упорност и стручност наших снага - рекао је генерал-мајор Јовица Драганић и сам учесник у одбрани од агресије. - Држали смо се чињеница, о готово сваком авиону и нападу смо дали податке, користили смо и наше и стране изворе, неке податке објавили први пут. Показали смо како се повећавао број циљева, како је почетна ароганција прерасла у бес, а затим и у бригу, па и сумњу нападача у успех агресије. Уместо на почетку прокламованих војних циљева, противник се обрушио на цивилне циљеве, електроенергетска постројења, болнице, тргове, стамбене зграде... Упоредо с њиховим бесом, растао је и наш отпор, повећавала се спремност снага ВиПВО на отпор - сведочи генерал-мајор Драганић.

Др Бојан Димитријевић је истакао да „такав рат највероватније више никада неће да се понови не само над ваздушним простором Србије, већ, с обзиром на резултат, нигде другде“.

- Ваздушна премоћ нападача била је неупоредива и незабележена до тада. Али, циљеви које су поставили, нису остварени. Није уништена војна сила Србије и СР Југославије, Србија није бачена на колена, данас смо, опет, као после Првог и Другог светског рата, на истој страни. Нисмо непријатељи, ни противници - рекао је др Бојан Димитријевић на данашњем представљању књиге „Ваздушни рат над Србијом 1999”.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА