19.09.2014

Промоција књиге "Браћа по оружју (1914-1918)"



У Дому Војске Србије представљена је књига публицисте Бранка Богдановића „Браћа по оружју“ на руском језику, објављена поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата. Пред неколико десетина поштовалаца историје и оружја, о књизи у којој је на документован начин описан ниво опремљености српске и руске војске у Великом рату, су говорили Георгиј Веденскиj, рецензент и кустос Музеја заповедника у Царском селу и Музеја Првог светског рата у Санкт Петербургу, Мирослав Лазански почасни председник Националне асоцијације за оружје Србије и аутор.

На основу архивске грађе из институција у земљи и иностранству и мемоарске грађе углавном страних учесника рата у Србији и на Солунском фронту, Богдановић је приказао неистражене аспекте Сарајевског атентата и политичких активности које су уследиле и потрајале све до објаве рата Србији.

Посебну пажњу аутор је, као врстан познавалац наоружања из Првог светског рата, посветио управо опреми и оружју којим је српска војска извојевала блиставе победе у првим окршајима с аустроугарским армијама. Детаљан приказ мисија за одбрану Београда и операција у Србији и на Солунском фронту, у којима су учествовали руски, британски и француски артиљерци, морнари и војници указује да су Србију искрено волели обични људи и Русије и западних савезника, који су раме уз раме са српским војницима учестовали у ратној епопеји од 1914. до 1918. године и постали својеврсна „браћа по оружју“.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА