20.09.2014

Затварање изложбе "Даница Јовановић (1886-1914)"



Данас је последњи дан изложбе „Даница Јовановић (1886-1914)“, која је гостовала месец дана у Великој галерији Дома Војске. У оквиру затварања, а као и сваке суботе у току трајања изложбе, одржан је пратећи програм – дечија радионица, стручно вођење и овог пута пројекција два документарна филма посвећена великој сликарки која је страдала у Првом светском рату, пре него што је рат заиста и почео. Да би све текло и боље него што је било предвиђено ту је била је кустос „Спомен-збирке Павла Бељанског“ Јасмина Јакшић Субић.

Публика је била у прилици да, поред изложених експоната, сагледа живот и стваралаштво Данице Јовановић на још један начин – путем документарних филмова. Први филм „Једна слика, једна прича“ посвећен је једном делу из сликаркиног опуса, слици „Глава Циганке“. Сценариста и водитељ филма је Тијана Палковљевић, а документарац је настао у продукција РТС. Друга емисија је преузета са Новосадске телевизије, а остварена је као разговор водитељке Смиљке Сељин и др Јасне Јованов, управнице галерије „Спомен-збирке Павла Бељанског“.

Ове суботе на радионици „Заиста вредни у цртању“ учествовало је педесетак ученика ОШ „Браћа Груловић“ из Бешке, сликаркиног родног града. Њихова ремек-дела такође су се нашла на зиду галерије, заједно са цртежима од претходних недеља. Малим Бешчанима је данашња радионица била тек увод у прославу обележавања Даничиних дана, који ће се одржати у Бешки следеће недеље.

photoФОТО ГАЛЕРИЈА