29.06.2016

Promovisana knjiga "Krvavi trag Velikog rata"



U Atrijumu Doma Vojske Srbije danas je predstavljena knjiga „Krvavi trag Velikog rata“, iz „Edicije 1914-1918“, koja opisuje zločine Austrougarske i njenih saveznika u Prvom svetskom ratu, u svetlu austrijskih dokumenata.

Autori su austrijski profesor istorije Hans Hautman i novinar „Politike“ Miloš Kazimirović, a knjiga je objavljena u saradnji RTS-a i izdavačke kuće „Prometej“.

O delu su govorili glavni i odgovorni urednik „Prometeja“ Zoran Kolundžija, istoričar dr Miloš Ković, urednik RTS izdavaštva Dragan Inđić i autori.

Ković je ukazao na to da istorija Prvog svetskog rata nije dobro sagledana i da je ona „istorija satiranja i zatiranja celih naroda“.

Profesor Hautman bio je iznenađen interesovanjem publike na današnjoj promociji, jer je, prema njegovim rečima, „ova tema u Austriji namerno zapostavljena“.

- Godinama sam pisao o ovoj temi, ali je ona ugledala „svetlost dana“ kada me Kazimirović pitao da zajedno sarađujemo na knjizi. Ja sam s oduševljenjem pristao, jer je to nepravedno zaboravljena tema, rekao je austrijski istoričar.

Kako je istakao Kazimirović, motiv da napiše ovu knjigu nisu bila junaštva, ni pobede, ni Albanska golgota, već stradanje civilnog stanovništva.

- Inspirisala me je ova druga golgota – civilna. Knjiga je posvećena stradanju civilnih žrtava koju su zaboravljene svuda, ne samo u Austriji, istakao je novinar i dodao da vek posle Velikog rata opstaje mit o herojstvu armija iz celog sveta, a civilne žrtve rata, njihove patnje, imena i broj, samo su površno dokumentovane.

Kolundžija i Inđić govorili su o zajedničkom projektu „Edicija 1914-1918“, napomenuvši da su do sada mnogo uradili, iako se istoriografija ne bavi ovom temom uopšte, ili se bavi nedovoljno.
photoFOTO GALERIJA